Avem buget, dar… ascuns? Cum Primăria Chișinău mimează consultările publice asupra bugetului municipiului
Full Article 3 minutes read

Avem buget, dar… ascuns? Cum Primăria Chișinău mimează consultările publice asupra bugetului municipiului

Cu o întârziere de peste jumătate de an, Primăria mun. Chișinău „a publicat” proiectul bugetului municipiului pentru anul 2024. Cu toate acestea, documentele propriu-zise nu pot fi studiate, pentru că acestea nu pot fi descărcate. Pe parcursul zilei de 5 iunie, NM a discutat cu mai mulți reprezentanți ai Primăriei Chișinău, care au menționat că problema va fi soluționată. Până în momentul publicării acestei știri, documentele sunt în continuare indisponibile pentru public. Situația a fost semnalată și de către mai mulți consilieri municipali.

Conform datelor de pe site-ul Primăriei Chișinău, anunțul privind organizarea consultărilor publice a proiectului de decizie „Cu privire la aprobarea bugetului municipal pentru anul 2024” a fost publicat încă pe 31 mai, iar recomandările asupra proiectului supus consultării publice pot fi expediate până la data de  14 iunie. Informația despre faptul că proiectul de buget a fost supus consultărilor nu a fost anunțată prin-un comunicat de presă. Redacția NM a aflat despre acest lucru întâmplător, în timp ce căuta alte informații pe site-ul Primăriei.

Informațiile propriu-zise despre buget, la prima vedere, se conțin în cele două fișiere atașate anunțului: „Notă Informativă” și „Proiect Buget 2024”. Însă acestea nu pot fi descărcate.

NM a semnalat problema reprezentanților Primăriei. Purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Chișinău, Vasile Chirilescu ne-a răspuns laconic că va verifica și va transmite colegilor. Și consiliera primarului Ion Ceban Natalia Ixari a menționat că ar fi vorba despre o eroare.

Despre situația creată au scris și mai mulți consilieri municipali.

Vicepreședintele fracțiunii PAS din CMC, Dumitru Ivanov, consideră că situația a fost creată nu din greșeală, ci cu rea-voință.

„Ceea ce face primăria Chișinău este o imitare a transparenței. Scopul real al Primarului este aprobarea bugetului municipal fără a fi consultat cu cetățenii. De 6 luni ei nu au prezentat bugetul, iar acum de 6 zile se prefac ca l-au propus spre consultări, însă în realitate noi nu putem analiza pe ce se propune să fie cheltuiți banii chișinăuienilor”, a declarat acesta.

***

În dimineața de 6 iunie, NM a încercat să ia din nou legătura cu reprezentanții Primăriei. Purtătorul de cuvânt al instituției, Vasile Chirilescu, nu ne-a răspuns la apel și la mesaj. Nici Elena Bragaru, persoana de contact menționată în anunțul privind consultările asupra bugetului municipal nu a răspuns deocamdată la mailul expediat pe adresa indicată pe site-ul Primăriei.

Amintim că, potrivit legii, bugetul mun. Chișinău pentru anul 2024 ar fi trebuit adoptat încă în luna decembrie 2023. În februarie 2024, primarul Ion Ceban declara că bugetul municipal pentru 2024 „urmează să fie făcut public foarte curând”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: