„Avertismentul public al SUA denotă că persoanele sancționate sunt implicate și în acțiuni care promovează războiul”. Popșoi salută sancțiunile SUA
Full Article 3 minutes read

„Avertismentul public al SUA denotă că persoanele sancționate sunt implicate și în acțiuni care promovează războiul”. Popșoi salută sancțiunile SUA

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a salutat decizia Statelor Unite ale Americii de a impune noi sancțiuni pentru trei entități și două persoane fizice din Federația Rusă care sunt implicate în acțiuni de destabilizare, inclusiv în Republica Moldova.

Popșoi susține că este salutabil orice efort care sancționează tentativele de subminare a democrației, de interferență în procesul electoral și de ingerință externă destabilizatoare.

„Avertismentul public al SUA denotă că persoanele sancționate sunt implicate nu doar în operațiuni de influență externă în procesele democratice, dar și în acțiuni care promovează războiul. Instituțiile Republicii Moldova au făcut față provocărilor anterioare și vor continua să protejeze ordinea constituțională și procesele democratice din țara noastră”, afirmă ministrul de Externe, Mihai Popșoi.

Amintim, pe 13 septembrie, Statele Unite ale Americii au impus noi sancțiuni pentru trei entități și două persoane fizice din Federația Rusă care sunt implicate în acțiuni de destabilizare, inclusiv în Republica Moldova. Printre acestea se numără organizația „Evrazia” din Moscova. Aceasta a transportat organizat copii, inclusiv din Republica Moldova, în tabere la Moscova, sub pretextul dezvoltării patriotismului pentru Rusia. Ilan Șor, fugit de justiție, a promis investiții de 250 de milioane de dolari americani prin intermediul „Evrazia”. Detalii AICI.

Guvernele Marii Britanii, SUA și Canadei au publicat, în luna iunie 2024, o declarație în care își avertizează partenerii și aliații internaționali că regimul de la Moscova încearcă să intervină în alegerile prezidențiale din Moldova, care se vor desfășura în luna octombrie, și să asigure câștigarea acestora de către unul din candidații pe care-i sprijină. Semnatarii menționează că Moscova folosește inclusiv dezinformarea și promovarea narativelor false despre actualul președinte al țării noastre, Maia Sandu, și guvernare pentru a-și atinge scopul. În cazul în care alegerile prezidențiale nu vor fi câștigate de un candidat pro-rus, se vor face încercări de a declanșa proteste. Guvernele celor trei state au precizat că au informat autoritățile de la Chișinău despre intențiile Moscovei și că cooperează cu acestea pentru a preveni interferența în procesele electorale din țara noastră. Detalii AICI.

Pe 5 martie 2024, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, a anunțat că SIS a intrat în posesia mai multor date care indică că Federația Rusă ar dori să compromită aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, prin implicarea în procesele electorale din 2024 și 2025. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: