Moldova.org

Sancțiuni SUA împotriva Rusiei pentru încercările de influențare a alegerilor din Moldova

Statele Unite ale Americii au impus noi sancțiuni pentru trei entități și două persoane fizice din Federația Rusă care sunt implicate în acțiuni de destabilizare, inclusiv în Republica Moldova. Printre acestea se numără organizația „Evrazia” din Moscova. Aceasta a transportat organizat copii, inclusiv din Republica Moldova, în tabere la Moscova, sub pretextul dezvoltării patriotismului pentru Rusia. Ilan Șor, fugit de justiție, a promis investiții de 250 de milioane de dolari americani prin intermediul „Evrazia”.

SUA a impus sancțiuni împotriva ANO „Evrazia” și a lui Nelli Alekseyevna Parutenko, pentru rolul lor în susținerea eforturilor de influență negativă ale oligarhului Ilan Shor din Republica Moldova, deja pe lista de sancțiuni a Americii. ANO „Evrazia”, sub conducerea lui Parutenko, a inițiat o campanie de influențare a viitoarelor alegeri din Moldova. Sub pretextul „asistenței umanitare”, această organizație a transferat bani în Moldova pentru a cumpăra voturi în favoarea candidaților pro-Kremlin, subminând astfel procesul democratic din țară.

De asemenea, SUA a sancționat agenția de stat „Russia Today” (RT), precum și împotriva organizației asociate TV-Novosti și a lui Dmitry Konstantinovich Kiselev, director general al Rossiya Segodnya, societatea mamă a Russia Today. Potrivit informațiilor, RT nu se limitează la activități mediatice. Aceasta a obținut capacități cibernetice și este implicată în activități de informații secrete, operațiuni de influență și achiziții militare. Țări din Europa, Africa și cele două Americi sunt vizate de aceste operațiuni.

Statele Unite sprijină libera circulație a informațiilor, dar acționează împotriva entităților și persoanelor implicate în activități secrete de influență, nu pentru conținutul rapoartelor sau dezinformările răspândite de acestea. Eforturile ascunse ale guvernului rus de a se angaja în activități subversive și interferențe electorale în Republica Moldova includ sprijinul acordat direct lui Șor de personalul RT, cu acordul autorităților ruse. RT, folosindu-și capacitățile secrete extinse, va colabora cel mai probabil cu serviciile de informații ruse pentru a manipula alegerile prezidențiale din Republica Moldova în favoarea Moscovei, în octombrie 2024.

Statele Unite anunță că au încredere deplină în capacitatea Republicii Moldova de a gestiona aceste amenințări legate de interferența Kremlinului. Washingtonul a anunțat diverse măsuri, inclusiv sancțiuni, pentru a sprijini Republica Moldova în protejarea integrității alegerilor.

Precizăm că, „Evrazia”, una dintre cele trei entități rusești sancționate de Statele Unite, a organizat tabere la Moscova pentru copii, inclusiv din Republica Moldova, cu scopul de a le dezvolta patriotismul față de Rusia. Ilan Șor, fugarul penal, a promis prin intermediul acestei organizații să investească 250 de milioane de dolari americani. „Evrazia” a fost fondată și este condusă de Nelli Parutenko, fostă contabilă a lui Ilan Șor.

Guvernele Statelor Unite, Canadei și Marii Britanii au avertizat, în luna iunie, despre încercările Federației Ruse de a influența alegerile prezidențiale și referendumul din Republica Moldova. Moscova urmărește să stârnească tensiuni sociale și să organizeze proteste, în special dacă scrutinul nu este câștigat de un candidat pro-rus, au declarat cele trei guverne într-o declarație comună.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Денис Дерменжи / NewsMaker

Acuzațiile de malpraxis și mită de la Spitalul Raional Hîncești: ce a constatat comisia de anchetă internă

Comisia de anchetă internă de serviciu instituită de Spitalul Raional Hîncești în cazul bătrânului care a decedat luna trecută în instituție și-a finalizat activitatea pe 30 iunie. Aceasta nu a constatat aplicarea de tratamente inumane în privința bărbatului, după cu afirmă fiica acestuia. De asemenea, comisia a stabilit că șefa secției Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), în care a fost internat bărbatul, nu ar fi instigat la dare de mită din partea rudelor. Astfel, spitalul a menționat că învinuirile aduse de fiica decedatului au „tentă de a defăima și denigra”. Precizările au fost făcute într-un comentariu acordat pentru NM.

Spitalul Raional Hîncești a declarat că, între 23 și 30 mai, perioadă în care bărbatul a fost internat, soția și alte rude l-au vizitat și au avut acces la „toate” etapele actului medical, au primit răspunsuri la întrebările acordate, și „nu au avut nicio obiecție privind tratamentul și comportamentul personalului medical”. Potrivit instituției, în intervalul de timp menționat, nu a parvenit nicio reclamație cu privire la starea sau modul de îngrijire al bolnavului, atât în scris, cât și verbal. Fiica bărbatului, Tatiana Foltea, a transmis sesizări, în perioada 1-2 iunie, în adresa Ministerului Sănătății și spitalului, ceea ce a condus la constituirea unei comisii de anchetă internă de serviciu.

Aceasta și-a finalizat activitatea pe 30 iunie.

Comisia de anchetă internă de serviciu a constatat „lipsa oricărui tratament și atitudine contrar protocoalelor standard” în perioada în care bărbatul a fost spitalizat. Comisia a mai stabilit că „au fost întreprinse toate acțiunile și au fost instrumentate toate procedeele de tratament” disponibile la Spitalul Raional Hîncești.

Nu a existat nicio imobilizare fizică a lui, după cum se vehiculează în postările de pe rețelele de socializare. Operarea cu termenul „imobilizare fizică” denotă o atitudine superficială, invocată de persoane neinițiate în totalitate cu procesul de tratament aplicat în instituția medicală. Periodic, pacientul N. Foltea devenea agresiv, agitat, fiind necesară intervenția medicului psihiatru, cu care s-a coordonat tratamentul. Uneori, devenea apatic, refuza să mănânce unele alimente, dar era hrănit de bufetieră sau infirmieră, iar uneori și de soție. Acestuia i-au fost prescrise perfuzii și, întru evitarea autovătămării, periodic i se fixa mâna pentru administrarea medicamentelor, procedeu justificat și necesar aceste cazuri. Aceste circumstanțe se mai confirmă și prin explicația parvenită de la un fost pacient, care a fost spitalizat în perioada 23-30 mai în același salon cu N. Foltea”, a menționat spitalul.

Instituția medicală a mai menționat că Comisia de anchetă internă de serviciu a constatat că faptele invocate de fiica bărbatului, privind instigare la dare de mită din partea șefei secției Anestezie și Terapie Intensivă, în care a fost internat acesta și, într-un final, a decedat, nu au avut loc.

Acest aspect rezultă din faptul că la internarea pacientului pe 23.05.2025 șefa secției ATI, I. Lisnic, nu era de gardă, încadrându-se în serviciu abia a doua zi. Respectiv, aceasta nu a avut contact cu rudele pacientului. De altfel, la internare a insista numai soția, iar autoarea acuzațiilor, T. Foltea, în genere nu era în țară. De asemenea, nu s-au stabilit alte fapte de solicitare de „recompensă” din partea a altor lucrători medicali ai instituției”, a adăugat spitalul.

Spitalul Raional Hîncești a declarat că acuzațiile fiicei decedatului au „tentă de a defăimare și denigra imaginea” instituției medicale. „Înțelegem starea psihologică a acesteia, survenită în urma decesului părintelui, dar ar fi fost mai benefic de a se documenta, de a analiza evoluția procesului de tratament medical aplicat tatălui său în cadrul Spitalului Raional Hîncești, cât și a atitudinii personalului medical la realizarea acestui proces. Suntem convinși că dacă se proceda atare, nu mai exista conflictul inițiat”, au adăugat reprezentanții instituției.

Spitalul a mai precizat că a propus soției și fiicei să se întâlnească pentru a analiza situația, însă acestea ar fi refuzat.

Amintim că bărbatul, în vârstă de 78 de ani, a murit recent la Spitalul Raional Hîncești, la sfârșitul lunii mai, iar fiica sa, Tatiana Foltea, a acuzat personalul medical că i-ar fi aplicat tratamente inumane în ultimele zile de viață. Potrivit acesteia, pacientul ar fi fost ținut legat de mâini și picioare timp de o săptămână, izolat într-un salon, fără a fi consultat de un medic specialist. Femeia a mai spus că șefa secției Anestezie și Terapie Intensivă, Irina Lisnic, ar cerut „o recompensă” pentru ca bărbatul să fie menținut la ATI.

Pe 2 iunie a fost inițiată o anchetă de serviciu pentru a examina circumstanțele semnalate.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: