Avia Invest, compania care a concesionat Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) din 2013, până la revenirea acestuia în gestiunea statului zece ani mai târziu, în 2023, acuză autoritățile că i-ar fi preluat „afacerea” cu scopul de „a o transmite altcuiva”. Declarațiile au fost făcute pe 11 noiembrie, după ce, recent, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că Aeroportul ar putea fi gestionat din nou în baza unui contract de concesiune. Reprezentanții Avia Invest susțin că Guvernul „nu are dreptul” să dea curs unei astfel de inițiative, atâta timp cât autoritățile și compania concesionară, afiliată fugarului Ilan Șor, se află în litigii naționale, dar și internaționale.
„În acest moment nu există niciun temei legal pentru rezilierea contractului de concesiune semnat de Avia Invest până la epuizarea tuturor căilor legale. Dosarul se află acum la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). (…) Autoritățile nu au dreptul să dea curs concursului anunțat referitor la Aeroportul Chisinau și activele ce-i aparțin”, a declarat directorul adjunct al Avia Invest, Arcadie Ciochină.
Avocatul companiei Avia Invest, Dmitri Lunga, susține că, în prezent, nu există nicio hotărâre în instanța de judecată privind restituirea activelor Aeroportului Chișinău. Mai mult ca atât, spune el, statul și compania concesionară s-ar afla atât în litigii naționale, cât și internaționale. „Nici instanțele naționale, nici cele de arbitraj de la Stockholm (Suedia) nu au dat verdictul final. În prezent există riscul pentru statul Republica Moldova de a compensa toate prejudiciile aduse Avia Invest”, a declarat avocatul Avia-Invest, Dmitri Lunga.
Directorul adjunct al Avia Invest, Arcadie Ciochină, a acuzat în acest context Guvernul că ar pune presiune pe magistrații de la Curtea Supremă de Justiție care examinează cauza. Mai mult, potrivit lor, doi magistrați ar fi fost numiți cu încălcarea legii, iar o magistrată ar fi fost asigurată că va trece testul integrității, dacă se va pronunța împotriva Avia Invest. Reprezentanții companiei denunță un „haos juridic” și spun că nu mai cred în „dreptatea CSJ”.
„Vedem că Guvernul a inițiat procese abuzive și periculoase pentru a determina CSJ să adopte o hotărâre pe care o calificăm la moment ilegală și să dea câștig de cauză litigiului cu compania noastră. Asupra judecătorilor implicați în examinarea cauzei și a rudelor acestora sunt exercitate presiuni enorme, inclusiv cu fabricarea dosarelor penale. (…) Avia Invest a devenit ostaticul agendei politice și a intereselor comerciale ascunse ale demnitarilor. Toate acțiunile autorităților împotriva noastră sunt complet nefondate din punct de vedere juridic și reprezintă o preluare forțată a unei afaceri oneste pentru a o transmite altcuiva. Vom apela și la CtEDO, unde va fi dezvăluit haosul juridic din această țară”, a spus Arcadie Ciochină.
Reprezentanții Avia Invest anunță că, deocamdată, nu au cerut statului returnarea investițiilor făcute în cei zece ani de concesionare în Aeroportul Internațional Chișinău, care s-ar ridica la 90 de milioane de lei, dar nu exclude că o vor face. „În cazul în care toate schemele descrise vor fi puse în practică, vom recurge la acest drept și vom cere ca despăgubirea să fie returnată în mod solidar de către toți cei vizați în acapararea forțată a unei afaceri oneste”, a conchis Ciochină.
Contactat de NM, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că Executivul a negat acuzațiile aduse de Avia-Invest. „Nu comentăm aceste acuzații, care nu sunt decât judecăți de valoare. Guvernul nu exercită presiuni, iar deciziile luate sunt în interesul cetățenilor”, a declarat Daniel Vodă.
***
Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului începând cu 28 martie, curent, după ce în 2013 a fost luat în concesiune pentru o perioadă de 49 de ani de „Avia Invest” SRL. Președinta țării, Maia Sandu, i-a acuzat de „furtul” aeroportului, prin „tranzacții mincinoase”, pe liderul ex-Partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional, fugarul Ilan Șor, precum și pe fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vlad Plahotniuc. Ca urmare a acestei scheme, timp de nouă ani, statul a pierdut venituri în valoare de 1,6 miliarde lei, a declarat anterior șefa statului. După revenirea Aeroportului în gestiunea statului, mai mulți demnitari de stat au recunoscut că statul nu ar avea posibilitate să păstreze în proprietatea sa „un asemenea activ la infinit” și că autoritățile „trebuie să găsească un concesionar serios”.
În septembrie, curent, Andrei Spînu a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că autoritățile vor dezvolta Aeroportul Internațional Chișinău, după revenirea acestuia în gestiunea statului. Pentru asta, însă, susținea ministrul, este nevoie, pentru început, de circa 200 de milioane de euro. Spînu a declarat atunci că dacă resursele financiare vor fi identificate, banii ar urma să fie investiți într-un terminal, o pistă și o parcare – toate noi. „Aeroportul Internațional Chișinău trebuie dezvoltat si gestionat după standarde internaționale. Acesta este unul din proiectele de importanță națională din Planul de Reconstrucție a Infrastructurii Moldovei 5+”, a mai declarat oficialul.
În decembrie, curent, Spînu a declarat în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8 că Aeroportul de la Chișinău ar putea fi gestionat în viitor în baza unui nou contract de concesiune ori a unui parteneriat public privat (PPP). Potrivit lui, deja ar fi fost purtate discuții cu câteva companii europene, care s-au arătat interesate să investească în Aeroportul de la Chișinău. Așadar, potrivit oficialului, o companie care „să se apuce de lucru” ar putea fi selectată în cel mult doi ani.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!