Avionul misterios de la Edineț: doi dintre suspecți au fugit și sunt în căutare, iar în aeronavă nu erau țigări (VIDEO)
Full Article 4 minutes read

Avionul misterios de la Edineț: doi dintre suspecți au fugit și sunt în căutare, iar în aeronavă nu erau țigări (VIDEO)

Doi dintre străinii cărora le-ar aparține avionul de mici dimensiuni, care a aterizat în raionul Edineț, au fugit înainte de a fi reținuți. Informația a fost confirmată în cadrul unei conferințe de presă, de către șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, pe 15 septembrie. Mai mult, potrivit acestuia, informația publicată inițial, precum că în aeronavă erau țigări de contrabandă, nu corespunde adevărului. 

Șeful Poliției de Frontieră a explicat că  primele informații despre o viitoare tentativă de încălcare a frontierei cu aparate de zbor erau examinate încă la sfârșitul lunii august. Despre anume acest caz, autoritățile au obținut informații pe 8 septembrie.

„Am dispus mai multe măsuri, desfășurate în perioada 8-10 septembrie. Am avut discuții cu diferiți parteneri: din Ucraina și din alte instituții și ultima informație a fost că tentativa va avea loc în perioada 10-13 septembrie. Sâmbătă, la ora 21:58 am primit primele informații despre survolarea neautorizată a frontierei de către un aparat de zbor, sectorul Poliției de Frontieră Otaci”, a explicat Vasiloi.

„În dimineața de luni am avut o discuție telefonică cu șeful Serviciului de Grăniceri din Ucraina. Am făcut un schimb de informații despre această situație, întrucât avionul a venit din partea Ucrainei. În orele următoare am primit un demers și am dat curs înțelegerilor convenite, pentru a efectua acțiuni comune cu colegii din Ucraina”, a completat șeful Poliției de Frontieră.

Daniel Martnos, șef adjunct interimar al Poliției de Frontieră, a anunțat că au fost reținute la fața locului 3 persoane. Ulterior, într-un hotel, a fost găsit cel de-al patrulea pilot. În același timp, alți doi suspecți au reușit să fugă de la fața locului și în prezent sunt dați în căutare.

„Au fugit de la fața locului în cadrul reținerii, pentru că, evident, atunci când reții 6 persoane, nu poți să „îi cuprinzi” pe toți. Au fost reținute patru, doi au fugit”, a explicat Vasiloi.

Trei dintre suspecții reținuți sunt cetățeni ai Ucrainei, iar unul – al Belarusului. Aceștia au vârstele cuprinse între 41 și 63 de ani. De asemenea, informația publicată inițial de Poliția de Frontieră, precum că în aparatul de zbor se aflau țigări de contrabandă, nu corespunde adevărului. A fost deschis un dosar penal pentru survolarea neautorizată a spațiului aerian și trecerea ilegală a frontierei.

„Autoritățile din România au fost informate despre acest caz și urmează să fie făcut schimb de informații, să vedem dacă a fost sau nu aterizare pe teritoriul României. Analizând informația anterioară, am putea presupne că a fost contrabandă cu țigări, însă totul va fi stabilit în cadrul anchetei. În acest avion nu erau țigarete. Informația din comunicat nu a fost ștearsă, dar redactată, pentru că totul se desfășura din minut în minut, nu s-a făcut cu intenție”, a menționat Rosian Vasiloi.

Aeronava nu este înregistrată legal în Ucraina, fiind radiată din Registrul Aerian. În prezent, se desfășoară dezasamblarea aeronavei, care va fi depozitată la Aeroportul Mărculești. Conducerea Poliției de Frontieră nu a putut răspunde la întrebarea ce pedepse riscă suspecții, întrucât cazul este la etapa de documentare.

În dimineața de 14 septembrie, Poliția de Frontieră a anunțat că un avion de model An-2 a fost oprit în proximitatea localității Hlinaia Mică, raionul Edineț. Potrivit conducerii instituției, au fost reținuți patru cetățeni ai Ucrainei, bănuiți de transportarea unor țigări de contrabandă cu ajutorul aeronavei. Ulterior, reprezentanții instituției au revenit cu detalii și au precizat că aeronava a fost observată inițial după ce a traversat hotarul Republicii Moldova spre România. Peste o oră, aceasta a revenit în țara noastră.

„La ora 01.42 patrula Sectorului Poliției de Frontieră Cuhnești antrenată pe direcția Chetriș – Tabăra a observat un aparat de zbor de dimensiuni mici la înălțimea de aproximativ 100 m, care a traversat hotarul țării din Republica Moldova în România. Ulterior, la ora 02:57, patrula poliției de frontieră a Sectorului Valea Rusului a remis informația precum că pe direcția Drujineni – Zaboloteni a fost observat un aparat de zbor de mici dimensiuni, care a traversat hotarul din România în Republica Moldova”, au menționat reprezentanții serviciului de presă.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: