Avocații britanici ai lui Șor, amendați pentru lipsa de la ședințele de judecată
Full Article 2 minutes read

Avocații britanici ai lui Șor, amendați pentru lipsa de la ședințele de judecată

Procuratura Anticorupție informează că, pe 13 februarie, o nouă ședință de judecată din dosarul de învinuire a lui Ilan Șor a fost amânată din motivul neprezentării apărătorilor. Astfel, procurorul de caz a solicitat aplicarea amenzilor în privința avocaților, pentru lipsa fără just temei de la ședința de judecată. Curtea de Apel Chișinău a acceptat solicitarea.

Apărătorul desemnat din oficiu a invocat motive de boală. În același timp, argumentele invocate de avocații aleși au rezidat în faptul că ar fi fost citați într-o altă cauză penală la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana unde urma a fi examinată o cerere de înlocuire a măsurii preventive, controlul judiciar în privința Marinei Tauber.

„În pofida faptului că, avocații au fost informați despre amânarea ședinței ce urma a se desfășura la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, aceștia nu s-au prezentat la Curtea de Apel Chișinău”, a comunicat PA.

Astfel, procurorul, analizând motivele invocate de către apărători, a solicitat instanței aplicarea amenzilor în privința avocaților pentru lipsa fără just temei de la ședință și informarea Uniunii Avocaților cu privire la tergiversarea intenționată a ședințelor.

În rezultat, cererile acuzatorului au fost admise, fiindu-le aplicate avocaților măsură coercitivă – amendă, precum și informarea Uniunii Avocaților.

„Procuratura Anticorupție califică acțiunile părții apărării ca fiind o încercare de tergiversare intenționată a examinării cauzei și insistă asupra utilizării cu bună credință de către partea apărării a armelor procesuale acordate prin lege”, a menționat PA.

Următoarea ședință a fost fixată pentru data de 20 februarie 2023.

Ilan Șor a fost condamnat, în 2015, în dosarul „furtului miliardului” la 7 ani și jumătate de închisoare, pentru escrocherie şi spălare de bani. Instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. Dosarul se află pe rol în Curtea de Apel Chişinău, iar ședințele de judecată au fost amânate în repetate rânduri. În 2019, după ce Partidul Democrat a plecat de la guvernare, Ilan Șor a părăsit țara. El s-ar afla în Israel, deși nu a recunoscut niciodată acest lucru.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: