protv.md

Avocatul lui Plahotniuc: „Clientul meu este liber să circule unde dorește”

Avocatul fostului președinte al Partidului Democrat (PDM) Vladimir Plahotniuc Lucian Rogac a declarat că acesta este liber să circule oriunde dorește și are interdicție doar în Republica Moldova . Despre acest lucru a declarat în cadrul ediției din 29 septembrie a emisiunii „Politica” de la TV8. Rogac a precizat că a vorbit cu clientul său și l-a anunțat că Procuratura Generală a solicitat autorităților turce extrădarea sa.

„Nu confirm și nici nu infirm că Vladimir Plahotniuc este în Turcia. Azi am discutat cu clientul meu. Urmează să așteptăm rezultatul solicitării date de la autoritățile competente din Turcia. În cazul în care va fi necesară poziția apărării, dacă va fi solicitată poziția lui Plahotniuc, va fi necesară angajarea unor apărători în Turcia. Partea apărării consideră că toate cauzele penale intentate în Moldova au tentă politică și au intenție de a-l persecuta pe domnul Plahotniuc” , a declarat acesta.

Potrivit lui Rogac, Plahotniuc nu este un om politic și are dreptul să călătorească unde își dorește, având interdicție să circule doar pe teritoriul Moldovei.

„Este o persoană privată preocupată pentru moment de gestionarea afacerilor pe care le deține. Nu trebuie să raporteze nimănui despre schimbarea locației sale. Este liber să circule unde dorește. Interdicția de circulare este doar pe teritoriul Republicii Moldova”, declară avocatul.

Acesta a mai menționat că Plahotniuc a fost mirat de solicitarea venită de la Chișinău.

„Vlad Plahotniuc a fost mirat de solicitarea de extrădare. Noi nu știm până la urmă dacă e vorba de aceleași documente ca cele din SUA sau altele și nici dacă au fost expediate aceste documente. Putem observa tenta politică pentru că imediat după ce unii actori au declarat că acesta s-ar afla în Turcia, imediat s-a acționat”, a mai menționat Rogac.

Amintim că, pe 29 septembrie, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a semnat cererea prin care solicită autorităților competente ale Turciei extrădarea fostului lider PD pentru a fi tras la răspundere în Republica Moldova. Acțiunea survine ca urmare a notificării oficiale despre intrarea lui Plahotniuc pe teritoriul Turciei pe 10 septembrie 2020, unde s-ar afla până în prezent.

Vladimir Plahotniuc a fost anunțat în căutare, în contumacie, după ce procurorii i-au înaintat învinuirea pentru trei capete de acuzare: „crearea și conducerea unei organizații criminale”, „escrocherie” și „spălare de bani”, săvârșite în proporții deosebit de mari.

În luna iunie curent, Procuratura Generală a solicitat și autorităților din Statele Unite ale Amercii să-l extrădeze pe Plahotniuc, după ce a primit confirmarea aflării acestuia pe teritoriul SUA.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: