Banca Mondială va acorda $40 mln pentru refugiații ucraineni și familiile defavorizate din Moldova
Full Article 3 minutes read

Banca Mondială va acorda $40 mln pentru refugiații ucraineni și familiile defavorizate din Moldova

Banca Mondială va acorda un nou sprijin bugetar, în valoare de 40 de milioane de dolari, Republicii Moldova. Banii sunt destinați, printre altele, pentru acordarea de asistență refugiaților ucraineni și familiilor defavorizate. 

Consiliul Directorilor Executivi al Grupului Băncii Mondiale a aprobat pe 14 iunie „Operațiunea de politici de dezvoltare pentru sprijinirea creșterii rezilienței în Moldova”, care va susține eforturile Guvernului de la Chișinău de a acorda asistență refugiaților și gospodăriilor casnice în contextul consecințelor invaziei Rusiei în Ucraina, menținând în același timp dinamica agendei pe termen lung de integrare economică cu UE și de sporire a rezistenței la schimbările climatice.

Operațiunea de sprijin bugetar are o valoare de 40 de milioane de dolari.

Pe fundalul războiului din Ucraina, economia și finanțele publice din Moldova au fost supuse unor presiuni cauzate de criza energetică și a refugiaților, ceea ce a dus la reducerea veniturilor gospodăriilor casnice și la riscuri mai mari care continuă să afecteze cheltuielile private și încrederea investitorilor. După o recesiune în 2022 și o redresare lentă în 2023, pentru 2024 se anticipează o revigorare economică modestă susținută de redresarea veniturilor gospodăriilor casnice. OPD își propune drept scop să susțină obiectivele pe termen scurt ale guvernului de a continua acordarea de asistență celor mai vulnerabili, inclusiv prin consolidarea programului de siguranță socială „Ajutor Social”, care sprijină participarea refugiaților și a femeilor pe piața muncii, și prin ajutorarea familiilor vulnerabile și a celor care găzduiesc refugiați pentru a acoperi costurile mari la energie”, se arată într-un comunicat publicat de Banca Mondială.

Suplimentar, OPD va susține obiectivele pe termen lung ale Moldovei de a crea o economie mai competitivă și mai rezistentă, bazată pe dezvoltarea sectorului privat. Operațiunea susține măsurile de consolidare a cadrului de reglementare în domeniul concurenței și al ajutoarelor de stat, de îmbunătățire a guvernanței și a concurenței în sectorul energetic și de consolidare a sistemului de garantare a depozitelor bancare. Operațiunea promovează, de asemenea, eficiența energetică, energia regenerabilă și gestionarea durabilă a pădurilor inclusiv pentru captarea carbonului și rezistența terenurilor agricole, contribuind astfel la eforturile de atenuare a schimbărilor climatice și de adaptare la acestea.

***

Republica Moldova a aderat la Banca Mondială în anul 1992. De atunci, peste 2,1 miliarde de dolari au fost alocați pentru mai mult de 70 de operațiuni.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: