Максим Андреев, NewsMaker

Băncile din Moldova au efectuat, luna trecută, transferuri de peste 134 mln de dolari din străinătate

Luna trecută, prin intermediul băncilor licențiate, din străinătate au fost transferate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova mijloace bănești în valoare netă de 134,50 milioane de dolari. Cifra este în creștere cu 24,6%, comparativ cu luna mai a anului trecut, se arată într-o analiză publicată de Banca Națională a Moldovei (BNM).

Jumătate din transferuri sunt din țările Uniunii Europene, cele din CSI au o pondere de 13,6%, iar 36,3% sunt din alte țări ale lumii.

Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, transferurile din UE în favoarea persoanelor fizice au constituit 67,48 milioane de dolari, mai mult cu 32,5% comparativ cu mai 2019. Din cauza Brexit, volumul transferurilor din UE în mai 2020 a fost cu 9,66 milioane mai mici, iar din grupul „alte state” s-a majorat cu suma respectivă.

În distribuția pe state a provenienței transferurilor, cea mai mare pondere – 19,7% – sunt cele din Israel, în creștere cu 35,1 puncte procentuale comparativ cu mai 2019. Acestea sunt urmate de tranferurile din Italia – 16,8%. Transferurile din Rusia au constituit 12,7%, fiind în scădere cu 8,1 puncte procentuale comparativ cu mai 2019.

Cei mai mulți bani sunt transferați în euro – 61,6%, în creștere cu 6,8 puncte procentuale comparativ cu mai 2019. Aceste transferuri sunt urmate de cele în dolari SUA – 36,8% și cele în ruble rusești – 1,6%.

Datele BNM mai arată că pe parcursul perioadei ianuarie-mai 2020, volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit 502,94 milioane de dolari, cu 3,1% mai mult decât în aceeași perioadă a anului precedent (487,72 milioane de dolari).

În mai 2020, comparativ cu perioada similară a anului precedent, fluctuațiile cursului de schimb al valutelor față de dolarul SUA au contribuit cu 0,4 puncte procentuale la scăderea valorii transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice. Însă, de facto, eliminându-se efectul cursului de schimb prin recalcularea sumelor la cursul perioadei respective a anului precedent, a fost înregistrată o creștere a volumului transferurilor cu 25%.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: