„Bărbatul devine violent numai dacă femeia uită să fie femeie”. ONG, reacție dură la declarația unui „mentor al feminității”
Full Article 4 minutes read

„Bărbatul devine violent numai dacă femeia uită să fie femeie”. ONG, reacție dură la declarația unui „mentor al feminității”

Organizația „Femei pentru Femei” a venit cu o reacție, după ce trainera Oxana Ionașcu, care se recomandă drept „mentor al feminității și încrederii în sine”, a declarat, în cadrul unui podcast că bărbatul poate aplica violența asupra femeii doar atunci când cea din urmă „uită să fie femeie”. Organizația califică declarațiile invitatei drept „misogine”. Potrivit „Femei pentru Femei”, acestea ar promova o narativă falsă, menită să justifice violența față de femei și fete. De menționat că aceasta nu este prima dată când în cadrul podcast-ului cu pricina sunt făcute declarații dur criticate și condamnate ulterior în societate.

Ce s-a întâmplat?

Oxana Ionașcu a oferit un interviu, recent, pentru un realizator de podcasturi din Moldova. Interviul a fost făcut public pe canalul de YouTube pe 21 martie. La un moment dar, Ionașcu, care se recomandă ca un „mentor al feminității”, a declarat: „Bărbatul nu poate fi violent cu o femeie. Apriori. Bărbatul este agresiv, violent și intră în competiție și concurență exclusiv cu partea masculină. Atunci când femeia uită să fie femeie și își crește mai mult nivelul ei de masculinitate, atunci bărbatul intră în conflict cu ea, pentru că este singura metodă a universului de a-i arăta cât de ne-femeie este ea”.

Reacția „Femeie pentru Femei”

Organizația a venit cu o reacție publică, pe 26 martie. „Femei pentru Femei” este de părere că, prin declarațiile ei, Oxana Ionașcu ar fi blamat, de fapt, supraviețuitoarele violenței, ar fi justificat violența și abuzatorul și ar fi promovat idei „eronate” și „distructive” despre felul de a fi al unei femei victimă a violenței. Potrivit sursei, declarațiile pot avea „consecințe grave” asupra femeilor care se confruntă cu violența. „Femei pentru Femei” a criticat, inclusiv, conduita moderatorului podcast-ului și întrebările pe care acesta le adresează invitaților săi.

„Acesta folosește drept scuză libertatea de exprimare, ignorând faptul că libertatea de exprimare nu justifică discursul instigator la ură sau discriminare. (…) Organizația atestă acest discurs ca unul misogin, manipulator, instigator la ură, nefundat pe cercetări reale și bazat pe teorii abstracte. Cu fermitate, condamnăm asemenea manifestări în mediul online și chemăm spre responsabilitate creatorii de conținut”, se arată în reacția Organizației.

Nu este primul caz

Acesta nu este primul caz în care invitatele realizatorului podcast-ului vizat ajung în atenția publică, pentru declarațiile făcute. Acum un an, Ludmila Goncearenco, o avocată specializată în dreptul familiei, urma să ajungă în fața Comisiei de etică și disciplină, după ce a afirmat în cadrul unui interviu pentru același realizator de content că „nu se încalcă nici un drept când femeia este bătută”. Declarația a stârnit la acea vreme un val de critici în mediul online, iar Uniunea Avocaților din Moldova (UAM) a înregistrat o sesizare pe numele avocate. Detalii – AICI.

Femeile din Moldova, victime ale violenței. Unde pot solicita ajutorul

Zilnic, cel puțin 1 din 3 femei suferă de violență fizică, psihologică, sexuală sau economică din partea unui partener intim sau a unui membru al familiei. Peste 90% din agresori refuză să își asume responsabilitatea, punând vina pe comportamentul victimei. Organizația „Femei pentru Femei” susține că una dintre cauzele violenței împotriva femeilor este gradul înalt de toleranță a acestei încălcări din partea societății și a autorităților.

Femeile și fetele victime ale violenței pot solicita ajutor la Serviciul unic 112. Ele o pot face, inclusiv, la telefonul de încredere pentru femei și fete – 0 8008 8008, care funcționează în regim 24/24, 7 zile din 7 și este gratuit și confidențial.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: