Batrâncea susține că reținerea președintelui raionului Cahul este „represiune politică”. Reacția PAS
Full Article 3 minutes read

Batrâncea susține că reținerea președintelui raionului Cahul este „represiune politică”. Reacția PAS

Partidul Socialiștilor și-a exprimat protestul față de reținerea președintelui raionului Cahul, Marcel Cenușă. PSRM califică reținerea acestuia drept „o represiune politică din partea partidului de la guvernare” și cere eliberarea oficialului. De asemenea, socialiștii au solicitat procuraturii să investigheze „toate cazurile de presiune politică neîntemeiată asupra opoziției”.

Secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, a abordat subiectul în cadrul unui briefing din 4 aprilie. El a menționat că „într-o situație regională și social-economică tensionată, reprezentanții partidului de guvernământ au început să facă presiuni asupra reprezentanților opoziției din raioane – în loc să le ofere sprijinul necesar”.

Vlad Batrîncea a amintit că acum zece zile a susținut o conferință de presă, împreună cu doi președinți de raioane: Marcel Cenușă din raionul Cahul și Vasile Maxim din Ștefan-Vodă, care au relatat despre acțiunile întreprinse în raioane în vederea adăpostirii refugiaților.
Secretarul executiv al PSRM a subliniat că reprezentanții PSRM din raioane au fost cei mai activi pe prima linie de primire a refugiaților în țara noastră, iar toate centrele de plasare au fost organizate din fondurile autorităților locale, agenților economici și a cetățenilor neindiferenți.

„Dar, în loc de susținere și recunoștință pentru munca depusă, din partea guvernului a venit următorul răspuns – astăzi președintele raionului Cahul, Marcel Cenușă a fost reținut pentru 72 de ore de Centrul Național Anticorupție”, a spus Vlad Batrîncea și s-a arătat convins că dosarul „se va destrăma în cazul unei anchete obiective”.

 

Reacția PAS

Contactați de NM, reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au respins vehement acuzațiile PSRM.

„PAS respinge categoric orice acuzație de imixtiune în procesul de justiție. Mai mult, cerem ca organele de drept să-și facă treaba. Fostele guvernări au îngropat sistemul de justiție și l-au supus propriilor interese. Suntem în proces de reformare a justiției, ca instituțiile de drept să înceapă a lucra în interesul cetățenilor”, a menționat Adriana Vlas, purtătoarea de cuvânt a formațiunii.

 

De ce a fost reținut președintele raionului Cahul?

Nouă persoane din Cahul au fost reținute, în această dimineață, de către procurorii anticorupție și ofițerii Direcției generale teritoriale Sud a CNA în cadrul mai multor cauze de corupere pasivă, activă și abuz de serviciu.  Aceștia sunt bănuiți că ar fi prejudiciat bugetul raional cu peste 1 milion de lei, în urma unor achiziții trucate.

Printre reținuți sunt președintele raionului Cahul, Marcel Cenușă, dar și primarul unei localități, șeful și un angajat al direcției Construcții din cadrul Consiliului raional, un specialist al direcției Achiziții publice, dar și 4 reprezentanți ai unor agenți economici.

Aceștia ar fi semnat anticipat contracte pentru reparația și întreținerea unor obiecte publice, favorizând agenții economici, pe care i-ar fi gestionat din umbră. Totodată, funcționarii ar fi transferat pe conturile agenților economici mijloace financiare, chiar dacă lucrările nu au fost finalizate.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: