Batrîncea a schimbat macazul? Recunoaște că și Rusia este vinovată de războiul din Ucraina
Full Article 3 minutes read

Batrîncea a schimbat macazul? Recunoaște că și Rusia este vinovată de războiul din Ucraina

Deputatul socialist Vlad Batrâncea a recunoscut că Federația Rusă este responsabilă pentru invazia din Ucraina. Cu toate acestea, parlamentarul nu consideră că Rusia este unica țară vinovată de războiul injust din țara vecină. Potrivit lui, pe lângă Rusia, vinovate s-ar face și alte state care ar „alimenta retorica militaristă”.

Pe 15 iunie, Vlad Batrîncea, a recunoscut în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei că Federația Rusă poartă responsabilitate pentru bombardamentele din Ucraina.

Întrebat dacă Rusia poartă vină pentru acest război, parlamentarul a răspuns: „Și Rusia, dar și alți politicieni și alte țări poartă responsabilitate pentru acest război. Este vorba despre acei care alimentează retorica militaristă”.

Totodată, Vlad Batrîncea a subliniat că PSRM niciodată nu a susținut războiul.

„Noi ne-am expus o poziție responsabilă și înțeleaptă în raport cu războiul din Ucraina. Noi niciodată nu am susținut războiul. Noi am condamnat războiul, am chemat la pace și am formulat viziunile noastre așa cum le simțim. E o tragedie ceea ce se întâmplă în Ucraina. Războiul trebuie oprit! Prea mult se vorbește despre arme! Bombardamentele trebuie oprite, armele trebuie data la o parte și toată comunitatea internațională trebuie să facă presiuni diplomatice pentru pace. Eu văd o dinamică care mă sperie căci prea mult se vorbește despre avansarea acestui război. În lume există forțe mari care au experiență în soluționarea și înghețarea conflictelor. Războiul trebuie oprit imediat!”, a adăugat acesta.

Amintim că, pe 24 februarie 2022, în jurul orei 5:00, Vladimir Putin a anunțat începerea operațiunii militare în Ucraina. Liderul de la Kiev Vladimir Zelenski a declarat stare de război în Ucraina.

Chiar din prima zi, formațiunea de guvernare PAS a condamnat ferm războiul injust și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei. Șeful legislativului și președintele PAS, Igor Grosu, dar și alți membri ai partidului au numit Rusia – stat agresor, iar pe Putin – criminal de război, în nenumărate rânduri.

De cealaltă parte, opoziția a ezitat mereu să condamne tranșant războiul din țara vecină.

Mai mult, în timp ce armata rusă continuă să distrugă infrstructura și să omoare oameni în Ucraina, PSRM continuă să efectueze așa-numite „vizite de lucru” la Moscova. Una dintre cele mai răsunătoare astfel de „vizite” a avut loc în aprilie, curent. Deputații Bogdan Țîrdea, Adela Răileanu, Vlad Batrîncea, Alla Pilipețcaia și Grigore Novac s-au întâlnit atunci cu reprezentanți ai Partidului „Rusia Unită”. Într-un comunicat emis de formațiune se menționa că interlocutorii au discutat „o gamă largă de chestiuni legate de cooperarea interpartinică, inclusiv schimbul de experiență politică, colaborarea în domeniul cultural, umanitar și interregional, precum și interacțiunea în cadrul organizațiilor de tineret”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: