Belarus cere Poloniei să îl extrădeze pe fondatorul canalului de Telegram Nexta
Full Article 2 minutes read

Belarus cere Poloniei să îl extrădeze pe fondatorul canalului de Telegram Nexta

Autoritățile din Belarus au expediat Poloniei documentele prin care solicită extrădarea fondatorului canalului de Telegram Nexta, Stepan Putilo, și a fostului redactor-șef, Roman Protasevici. Între timp, la Minsk, a fost reținut administratorului altor trei canale de Telegram, în care erau publicate îndemnuri de participare la protest, scrie Kommersant pe 7 februarie.

„Între Belarus și Polonia există un acord internațional privind ajutorul reciproc privind dosarele penale. Acesta reglementează și subiectul extrădărilor. Vom vedea în ce măsură acest stat va respecta responsabilitățile pe care și le-a asumat la nivel internațional”, a declarat șeful Comitetului urmărire penală din Belarus, Mihail Vavulo, pentru portalul «СБ. Беларусь сегодня». Acesta a mai menționat că este convins că „infractorii nu vor reuși să scape de pedeapsă, oriunde s-ar ascunde și oriunde ar fugi”.

De asemenea, MAI din Belarus a confirmat reținerea administratorului canalelor de Telegram „Serîi Kot”, „Hata Belsata” și „Denikovskaya”. Numele acestuia nu a fost menționat de către autorități, însă s-a precizat că este vorba despre un bărbat de 28 de ani, care „și-a recunoscut vina și regretă cele întâmplate”.

Pe 20 octombrie, Curtea Supremă din Belarus a declarat canalul Nexta și logotipul acestuia drept „materiale extremiste”. Stepan Putilo și Roman Protasevici au fost anunțați în urmărire internațională, iar numele acestora au fost incluse în lista persoanelor fizice implicate în acte de terorism.

Opoziția din Belarus a anunțat că 7 februarie va deveni Ziua internațională a solidarității cu Belarus – este ziua când se împlinesc șase luni de la începutul protestelor în țară. Reprezentanții opoziției au îndemnat cetățenii belaruși să-și ia liber pe 11 și 12 februarie și să participe la proteste.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: