pravdaurfo.ru

Benzinăriile care nu au în vânzare motorină sau benzina COR 95, obligate să-și sisteze activitatea

În cazul în care o benzinărie nu are în vânzare benzina COR 95 sau motorină, proprietarul acesteia este obligat să sisteze imediat comercializarea celorlalte tipuri de produse din aceeași categorie. Prevederea a fost inclusă în noua Metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, adoptată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), adoptată în data de 12 octombrie, informează mold-street.com.

Una dintre inovaţiile incluse în noua Metodologie este faptul că, în cazul în care o benzinărie nu are în vânzare benzina COR 95 sau motorină, proprietarul „este obligat să sisteze imediat comercializarea celorlalte tipuri de produse din aceeași categorie, informând consumatorii prin excluderea prețurilor de pe panoul stației de alimentare”.

ANRE argumentează că, în acest mod, consumatorul va avea „libertatea alegerii produsului și comparării prețurilor stabilite de către regulator pentru produsele de tip standard, cu prețurile celorlalte tipuri de produse similare”.

Potrivit Agenției, metodologia reglementează modul de calculare de către Agenție a prețurilor maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard, a marjei comerciale specifice la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard, modul în care agenții economici stabilesc prețurile reieșind din prețurile maximale publicate de Agenție etc.

„Mecanismul aplicat la calcularea prețurilor de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard (benzina COR 95 și motorină) va asigura protecția intereselor legitime ale consumatorilor de produse petroliere”, se arată într-un comunicat de presă.

mold-street.com

Documentul prevede şi obligativitatea companiilor să raporteze Agenției toate prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere care urmează a fi aplicate în ziua/zilele următoare.  Acestea urmează a fi raportate în fiecare zi lucrătoare, pentru fiecare stație de alimentare, până la ora 16:00, prin intermediul unei platforme electronice elaborate și gestionate de către ANRE.

Agenţia se angajează să pună la dispoziția agenților economici platforma nominalizată și să ofere acces public la informațiile privind adresa de amplasare a fiecărei stații de alimentare și prețurile stabilite de către acestea, inclusiv cu posibilitatea sortării datelor după criteriul celui mai mic preț, amplasare (raion, municipiu/oraș) sau după denumirea titularului licenței, oferind astfel consumatorilor un instrument facil de identificare și alegere a celui mai avantajos furnizor de carburanți dintr-o zonă anumită.

ANRE și-a rezervat cel mult trei luni din data intrării în vigoare a deciziei de azi ca să vină cu soluția tehnică funcțională pentru platforma menționată.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: