Benzinăriile care nu au în vânzare motorină sau benzina COR 95, obligate să-și sisteze activitatea
Full Article 3 minutes read

Benzinăriile care nu au în vânzare motorină sau benzina COR 95, obligate să-și sisteze activitatea

În cazul în care o benzinărie nu are în vânzare benzina COR 95 sau motorină, proprietarul acesteia este obligat să sisteze imediat comercializarea celorlalte tipuri de produse din aceeași categorie. Prevederea a fost inclusă în noua Metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, adoptată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), adoptată în data de 12 octombrie, informează mold-street.com.

Una dintre inovaţiile incluse în noua Metodologie este faptul că, în cazul în care o benzinărie nu are în vânzare benzina COR 95 sau motorină, proprietarul „este obligat să sisteze imediat comercializarea celorlalte tipuri de produse din aceeași categorie, informând consumatorii prin excluderea prețurilor de pe panoul stației de alimentare”.

ANRE argumentează că, în acest mod, consumatorul va avea „libertatea alegerii produsului și comparării prețurilor stabilite de către regulator pentru produsele de tip standard, cu prețurile celorlalte tipuri de produse similare”.

Potrivit Agenției, metodologia reglementează modul de calculare de către Agenție a prețurilor maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard, a marjei comerciale specifice la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard, modul în care agenții economici stabilesc prețurile reieșind din prețurile maximale publicate de Agenție etc.

„Mecanismul aplicat la calcularea prețurilor de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard (benzina COR 95 și motorină) va asigura protecția intereselor legitime ale consumatorilor de produse petroliere”, se arată într-un comunicat de presă.

Benzinăriile care nu au în vânzare motorină sau benzina COR 95, obligate să-și sisteze activitatea

mold-street.com

Documentul prevede şi obligativitatea companiilor să raporteze Agenției toate prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere care urmează a fi aplicate în ziua/zilele următoare.  Acestea urmează a fi raportate în fiecare zi lucrătoare, pentru fiecare stație de alimentare, până la ora 16:00, prin intermediul unei platforme electronice elaborate și gestionate de către ANRE.

Agenţia se angajează să pună la dispoziția agenților economici platforma nominalizată și să ofere acces public la informațiile privind adresa de amplasare a fiecărei stații de alimentare și prețurile stabilite de către acestea, inclusiv cu posibilitatea sortării datelor după criteriul celui mai mic preț, amplasare (raion, municipiu/oraș) sau după denumirea titularului licenței, oferind astfel consumatorilor un instrument facil de identificare și alegere a celui mai avantajos furnizor de carburanți dintr-o zonă anumită.

ANRE și-a rezervat cel mult trei luni din data intrării în vigoare a deciziei de azi ca să vină cu soluția tehnică funcțională pentru platforma menționată.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: