Biden îi răspunde lui Putin într-un discurs istoric din Polonia: „Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia”
Full Article 4 minutes read

Biden îi răspunde lui Putin într-un discurs istoric din Polonia: „Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia”

Joe Biden a fost primit oficial la Varșovia de către președintele Poloniei, Andrzej Duda. Întâlnirea a avut loc în curtea de onoare a Palatului Prezidențial din capitala Poloniei. Joe Biden vine pentru a doua oară în mai puțin de un an în Polonia. Liderul de la Casa Albă a ajuns aseară târziu în țară, după vizita surpriză pe care a făcut-o în Ucraina, la Kiev, scrie Digi24.

Joe Biden a declarat pe 21 februarie în discursul său de la Varșovia care marchează un an de la începutul invaziei ruse în Ucraina, că Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia.

„Apetitul autocratului nu poate fi potolit, poate fi doar opus. Autocrații înțeleg un singur cuvânt – nu, nu, nu”.

El a numit Polonia un „mare aliat” și a vorbit despre „asaltul criminal” al lui Vladimir Putin asupra Ucrainei.

„Dacă Rusia opreşte invazia din Ucraina, războiul se termină. Dacă Ucraina nu se apără, războiul e pierdut. De aceea ne asigurăm că Ucraina se poate apăra.

UE şi membrii ei au arătat o susţinere fără precedent pentru Ucraina, nu doar din perspectiva armelor, ci şi umanitar. Pentru voi, cei de aici; uitaţi-vă la voi înşivă şi uitaţi ce aveţi. Polonia găzduieşte 1,5 milioane de refugiaţi. Dorinţa voastră de a vă deschide inimile este extraordinară.

Lumea, de asemenea, se adună pentru a condamna războiul lui Putin. Încearcă să aducă foametea în lumea. Blochează Marea Neagră pentru a împiedica Ucraina să exporte grâne.

Statele G7 au răspuns la această problemă şi încercă să o rezolve. Soţia mea, Jill Biden, călătoreşte săptămâna aceasta în Africa pentru a adresa această problemă.

Ucraina a fost declarată independentă acum peste 30 de ani. Ucrainenii nu vor lăsa Kremlinul să îi controleze. Eroii şi-au dat viaţa pentru a servi iubita Ucraină. Stăm alături de milioane de refugiaţi ai acestui război.

Peste tot în lume oamenii face tot ce pot pentru a ajuta. Inclusiv prima doamnă a Poloniei a arătat că face ce poate pentru a ajuta. Vă mulţumesc pentru tot.

Am impus sancţiuni mai mari Rusiei decât oricărei ţări din lume. Vom continua să facem asta. Vom găsi dreptate pentru crimele de război comise de ruşi.

Sunt multe lucruri de care trebuie să fim mândri, obţinute în anul care a trecut. Munca pe care am făcut-o şi o vom face este dificilă, dar foarte importante. Ucraina continuă să se apere, iar Rusia se pregăteşte de atac. Vom vedea zile grele, tragedii.

Împreună vom sărbători în 2024 cea de-a 75-a aniversare a celei mai puternice alianţe NATO de până acum. Îmi reafirm susţinerea pentru articolul 5, toată lumea ştie asta.

Un atac asupra NATO este un atac asupra tuturor. Este un legământ sfânt pe care îl vom respecta. Trebuie să ne gândim ce fel de lume vrem să construim.

Trebuie să folosim puterea acestei coaliţii să aducem pace şi securitate şi să tratăm pe toată lumea cu respect şi demnitate. Deciziile pe care le vom lua în următorii 5 ani vor determina modul în care vom trăi noi, oamenii, în deceniile care vor urma. Vor aduce stabilitate sau haos.

Trebuie să alegem între speranţă sau frică. Între democraţia şi tiranie. Nu există aspiraţie mai mare decât libertatea. America ştie asta şi voi ştiţi asta. Tot ce facem acum este pentru ca copiii şi nepoţii noştri să cunoască cuvântul liberate. Haideţi să mergem înainte ca aliaţi.

Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toţi, să ne binecuvânteze armata, eroii din Ucraina şi pe toţi cei care apără libertatea în lume”, a declarat președintele SUA.

Biden mulțumește Poloniei pentru sprijinul „neclintit” în Ucraina

Președintele american Joe Biden i-a mulțumit președintelui polonez Andrzej Duda pentru angajamentul țării sale de a sprijini poporul Ucrainei.

„Am spus clar că angajamentul Statelor Unite este real și că un an mai târziu voi susține că NATO este mai puternică decât a fost vreodată”, a spus Biden.

„Pot spune cu mândrie că sprijinul nostru pentru Ucraina rămâne neclintit”, a mai adăugat liderul de la Casa Albă. Biden a numit sprijinul Poloniei pentru Ucraina „cu adevărat extraordinar” și a mulțumit țării pentru că a primit peste un milion de ucraineni. „Legătura dintre polonezi și americani este extrem de puternică și profundă”, a mai spus Biden.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: