„Știu că vom obține ceea ce ne dorim”. Ce mesaj a transmis Maia Sandu din Parlament

Președinta Maia Sandu a ținut un discurs despre starea națiunii în plenul Parlamentului în data de 17 aprilie. Aceasta a vorbit despre situația internă și provocările cu care se confruntă țara. Totodată, șefa statului și-a transmis convingerea că, în pofida vremurilor „tulburi”, Republica Moldova va reuși să prospere.

Maia Sandu a vorbit despre necesitatea aderării Republicii Moldova la UE „în următorii patru ani”, ca modalitate de a asigura pacea și libertatea, dar și importanța de a nu permite ca statul nostru să fie folosit împotriva Ucrainei în timp ce aceasta se confruntă cu agresiunea militară rusă.

Aceasta a vorbit despre provocările cu care s-a confruntat Republica Moldova, subliniind că „cea mai gravă” din ultima perioadă a fost coruperea electorală de la alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 2024.

Forțe străine intereselor țării noastre au încercat să decidă pentru Moldova, în locul moldovenilor. La cât de mult am lucrat cu toții pentru a promova bunul nume al Moldovei, cum să explicăm lumii întregi, dar mai ales copiilor, nepoților care vin în urma noastră, că unii moldoveni și-au vândut votul și, respectiv, țara? (…) În această sală toți deputații, și cei aflați la guvernare, și cei aflați în opoziție, știu bine cine, cum și cu ce bani a furat votul oamenilor. O să spuneți că instituțiile statului trebuie să ne protejeze de aceste situații. De acord, dar trebuie să fim sinceri: avem un stat care încă nu este puternic. (…) De-a lungul timpului au fost mulți care au zădărnicit eforturile de întărire a statului. (…)

În calitate de garant al suveranității statului, vă cer să condamnați public aceste practici de cumpărare a voturilor, care pun în pericol democrația și suveranitatea statului, și să-i atenționați pe susținătorii voștri, pe oamenii cu care interacționați, despre pericolele pentru țară dar și sancțiunile pe care le riscă fiecare, personal, atunci când își vinde votul. Fiecare tăcere este o complicitate la furtul viitorului”, a spus ea.

Președinta a mai remarcat că, în contextul parlamentare din această toamnă, autoritățile trebuie să asigure un scrutin liber și corect, iar justiția să-i tragă la răspundere pe cei care organizează cumpărarea de voturi. „Eu am încredere că oamenii știu ce este mai bine pentru ei și pentru Moldova. Vom reuși să menținem sprijinul extern și să păstrăm drumul european doar dacă vom ține Moldova de partea păcii. Șansa noastră este să muncim cu toții în aceeași direcție. Și direcția este clară”, a adăugat ea.

Maia Sandu s-a referit și la economia țării noastre, remarcând că aceasta a fost afectată de războiul din Ucraina, „criza globală” a prețurilor la resursele energetice și incertitudinea actuală din sistemul comerțului. Potrivit ei, „avantajele” de care beneficiază Republica Moldova sunt accesu liber la piața Uniunii Europene și Planul de creștere, care presupune un sprijin european de 1,9 miliarde euro.

Președinta a mai punctat că sunt necesare investiții în inovație și educație, transformarea agriculturii și ajustarea la noile condiții climaterice.

Ce poate oferi Moldova lumii valoros și unic? E o întrebare care trebuie să ne-o punem fiecare, atât în sectorul privat, cât și în sectorul public.

Sunt sigură că agricultorii, producătorii de vinuri și de produse alimentare, specialiștii IT, oamenii de afaceri din diverse domenii au puterea să găsească soluții pentru a depăși provocările și pentru a folosi toate oportunitățile ca să aducă dezvoltare pentru Moldova. Și sunt sigură că acești oameni înțeleg foarte bine că Uniunea Europeană, prin fondurile pe care le acordă, subvențiile în agricultură, deschiderea piețelor globale, crearea unui mediu atractiv pentru investiții e cea mai bună opțiune pentru țara noastră.

Am reușit să ajungem pe agenda politică și de securitate a lumii, să ne ambiționăm să ajungem și pe agenda economică a lumii”, a afirmat aceasta.

Totodată, șefa statului a ținut să remarce că, în mandatul actualei guvernări, au crescut salariile și pensiile, dar și că s-au făcut investiții semnificative în infrastructură.

Încă un subiect în discursul președintei l-a constituit reforma justiției. Ea a recunoscut că a avut așteptări „mai mari” de la rezultatele acesteia. În același timp, Mai Sandu a declarat că totuși s-au făcut pași spre o justiție independentă, punctând între alte plecarea din sistem a magistraților cu probleme de integritate, evaluarea în desfășurare a sistemului procuraturii, revenirea Aeroportului Chișinău în propritatea statului și condamnarea oligarhului fugar Ilan Șor.

Dragi cetățeni, am discutat până acum despre lucruri complicate, dar importante, despre greutăți și acțiuni. Dar cel mai important dintre toate este încrederea noastră în noi înșine. (…) Dacă ne uităm în urmă, vedem că multe din spaimele care ne-au urmărit nu s-au adeverit. Moldova a trecut prin ierni grele cu capul sus – am avut lumină și căldură. Am rămas o țară pașnică. Am ajutat oamenii noștri, inclusiv pe cei de pe malul stâng. Chiar dacă e greu, economia merge înainte. Oamenii lucrează, creează, construiesc. (…) Avem prieteni în jur. Suntem pe drumul aderării la Uniunea Europeană. E doar începutul. Moldova are șansa să crească. (…)

Trăim vremuri tulburi în lume. Dar avem două comori: unitatea oamenilor și sprijinul celor care ne vor binele. Moldova are motive reale de speranță. Eu cred în Moldova. Știu că vom obține ceea ce ne dorim – o țară protejată, bogată, curată și plină de bucurie”, a declarat, la final, președinta Sandu.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: