Bilețchi susține că are dovezi privind trucarea concursului pentru șefia ANI: Se urmărește numirea unei persoane venite pe filiere Plahotniuc și Dodon
Full Article 3 minutes read

Bilețchi susține că are dovezi privind trucarea concursului pentru șefia ANI: Se urmărește numirea unei persoane venite pe filiere Plahotniuc și Dodon

Lideurl mișcării Unirea-ODIP Vlad Bilețchi susține că concursul pentru șefia Autorității Naționale de Integritate (ANI) este compromis. Potrivit acestuia, în prezent, se încearcă preluarea funcției prin falsificarea rezultatelor, pentru ca învingător să fie desemnat actualul vicepreședinte al instituției, Lilian Chișca, persoană numită în funcție „de Dodon prin decret, pe timpul lui Plahotniuc”. Contactați de NM pentru o replică, reprezentanții instituției dau asigurări că este un concurs transparent.

„La data de 1 martie, Botnarenco Ion, care este secretar al comisiei de concurs a avut o întrevedere particulară cu domnul candidat Chișca Lilian. Avem informații clare și dovezi care demonstrează faptul că acest concurs deja este măsluit și în cadrul întâlnirii dintre cei doi, au fost transmise informații prețioase referitoare la susținerea acestui concurs”, a declarat Vlad Bilețchi.

În acest sens, Bilețchi a venit cu un apel către președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

„Doamnă președinte, Maia Sandu, degeaba ați pus camere de supraveghere la BAC dacă nu ați pus camere și la Autoritatea Națională de Integritate. Parlamentul, care are o majoritate clară formată de PAS, l-a trimis pe Botnarenco Ion ca să-l ajute pe Lilian Chișca, numai că Chișca nu vine din partea dvs, dar vine pe filiere Plahotniuc și Dodon. Or, acesta a fost propus pe timpul lui Plahotniuc și numit în funcție prin decret prezidențial de Igor Dodon. Deși Litvinenco și toți ceilalți colegi ai dvs au promis că vor elibera instituțiile statului din captivitatea regimului Plahotniuc – Dodon, vedem că această persoană reușește destul de bine și abil să urce pe scara social ierarhică și, cel mai probabil, să ajungă președinte la ANI”, a precizat Bilețchi.

Bilețchi susține că are dovezi privind trucarea concursului pentru șefia ANI: Se urmărește numirea unei persoane venite pe filiere Plahotniuc și Dodon

NM a solicitat un comentariu de la șeful Serviciului cooperare și relații cu publicul al ANI, Victor Moloșag, care ne-a spus că concursul este transparent.

„Noi nu putem influența concursul, care momentan este în plină desfășurare. Totul a fost transparent, consiliul de integritate a adoptat hotărâri transparent, eu personal am plasat pe pagina oficială a Autorității toate hotărârile. Probele au fost difuzate online pe privesc.eu, toată populația a putut să urmărească, toate materialele sunt publice. Concursul se desfășoară în conformitate cu legislația”, a precizat Victor Moloșag.

Prima etapă pentru alegerea unui șef la Autoritatea Națională de Integritate (ANI) este organizată pe 3 martie.

Candidații la șefia ANI, trei la număr, susțin proba scrisă. Este vorba despre Lilian Chișca,  Veaceslav Guțan și Alexandru Stavinschi.

Autoritatea de Integritate a rămas fără șef pe 4 aprilie 2022, după ce Rodica Antoci a depus cerere de demisie la Președinție, iar membrii Consiliului de Integritate au aprobat-o, cu vot unanim. De atunci, interimatul funcției este asigurat de către Lilian Chișca. Rodica Antoci a fost suspendată din funcție după ce a fost audiată și recunoscută în calitate de bănuită, la începutul lunii februarie a anului trecut, într-un dosar pornit pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Acțiunile sale și ale unei angajate din anturajul său ar fi cauzat instituției publice un prejudiciu în valoare totală de 126.570 de lei.

Ex-președinta ANI a fost implicată și în scandalul din anul 2021, atunci când au fost depistate breșe serioase în funcționarea sistemului de repartizare aleatorie a dosarelor. Procedura de audit a scos la iveală mai multe abuzuri admise la distribuirea acestora.

De atunci, interimatul funcției este asigurat de către Lilian Chișca.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: