Biroul de Reintegrare a comentat declarația armatei ruse, privind crearea unui coridor spre Transnistria
Full Article 3 minutes read

Biroul de Reintegrare a comentat declarația armatei ruse, privind crearea unui coridor spre Transnistria

„Afirmațiile de acest gen sunt nu numai inacceptabile, dar și neîntemeiate, întrucât conduc la sporirea tensiunii și neîncrederii în societate”. Astfel a comentat Biroul politici de reintegrare declarația făcută de către comandantul-adjunct al trupelor din regiunea Centrală, Rustam Minnekaev, potrivit căruia, Moscova intenționează să ocupe regiunile din sudul Ucrainei și să iasă spre Transnistria, unde ar fi „încălcate drepturile vorbitorilor de rusă”.

„În contextul unor mesaje lansate de unii responsabili militari ruși, privind existența unor pretinse cazuri de încălcare a drepturilor vorbitorilor de limba rusă în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, Biroul politici de reintegrare declară că afirmațiile de acest gen sunt nu numai inacceptabile, dar și neîntemeiate, întrucât conduc la sporirea tensiunii și neîncrederii în societate”, au menționat reprezentanții instituției și au dat asigurări că în R. Moldova sunt garantate și respectate drepturile și libertățile fundamentale ale tuturor locuitorilor.

Totodată, având în vedere prezența militară a Federației Ruse în regiunea transnistreană, potrivit Biroului, anume partea rusă exercită controlul efectiv asupra acestei regiuni a Republicii Moldova.

Toți mediatorii și observatorii din cadrul formatului de negocieri ,,5+2”, inclusiv Federația Rusă, au sprijinit constant atingerea unei reglementări atotcuprinzătoare, pașnice și durabile a conflictului transnistrean, având la bază suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, în limitele hotarelor recunoscute de comunitatea internațională”, au mai menționat reprezentanții.

Biroul pentru reintegrare a făcut trimitere și la art.5 din Tratatul de prietenie și cooperare între Republica Moldova și Federația Rusă din 19 noiembrie 2001, care recunoaște expres că „fiecare din părți se va abține de la orice acțiuni în măsură să prejudicieze cealaltă parte, suveranitatea, independența și integritatea ei teritorială”.

Accentuăm că Republica Moldova, conform Constituției sale este un stat neutru și cerem ca acest principiu să fie respectat de toți actorii internaționali, inclusiv de Federația Rusă.Astfel, reiterăm necesitatea respectării angajamentelor consfințite la nivel bilateral și internațional și evitarea mesajelor care pot să creeze disensiuni și focare artificiale de tensiune”, au conchis reprezentanții instituției.

Amintim că general-maiorul rus Rustam Minnekaev, comandantul-adjunct al trupelor din regiunea Centrală, a declarat că în cadrul celei de-a doua etape a „operațiunii speciale” desfășurate în Ucraina, armata rusă trebuie să obțină controlul deplin al regiunii Donbas și asupra regiunilor de sud ale Ucrainei. Acest lucru va permite crearea unui coridor terestru către Crimeea, dar și ieșire către Transnistria, unde „de asemenea sunt afectate drepturile populației vorbitoare de rusă”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: