Biroul Politici de Reintegrare a subliniat că responsabilitatea pentru criza energetică actuală din estul țării revine în totalitate acțiunilor Moscovei și ale sateliților săi din Transnistria. Reacția vine după ce pe parcursul zilei de 6 ianuarie Ambasada Rusiei a acuzat autoritățile de la Chișinău de ignorarea intenționată a problemelor în relațiile cu Gazprom, subliniind că acest lucru este principalul factor ce a condus la criza energetică din regiune.
În acest sens, Biroul a reafirmat că autoritățile au făcut mai multe propuneri concrete către Tiraspol pentru a sprijini cetățenii din regiunile estice, inclusiv prin adrese scrise ce detaliau intenția Guvernului de a colabora pentru soluționarea crizei. Cu toate acestea, răspunsul din partea autorităților transnistrene a fost unul de respingere, însoțit de o retorică agresivă și de acuzații nefondate la adresa Chișinăului.
Reacțiile recente ale Ambasadei Federației Ruse au fost, de asemenea, contestate de autoritățile moldovene. Biroul a respins acuzațiile potrivit cărora guvernul de la Chișinău ar fi responsabil pentru criza gazului în Transnistria, subliniind că livrările de gaz rămân în continuare reglementate prin contractul existent cu Gazprom, care va continua până în 2026.
„Responsabilitatea pentru situația creată în raioanele est ale țării se datorează în totalitate jocurilor geopolitice tot mai periculoase și necinstite ale Moscovei, care prin aceste acțiuni pun la îndoială rolul de mediator și garant al Federației Ruse în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană. Acțiunile întreprinse de Moscova și acoliții săi de la Tiraspol în ultimele săptămâni subminează încrederea în toate mecanismele existente de negociere privind soluționarea acestui dosar și compromit eforturile Chișinăului din ultimii trei ani de a menține pacea și stabilitatea în țară și în regiune”, se mai menționează în comunicat.
Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a acuzat autoritățile de la Chișinău de ignorarea intenționată a problemelor în relațiile cu Gazprom, subliniind că acest lucru este principalul factor ce a condus la criza energetică din regiune. Instituția a emis un comunicat oficial prin care își exprimă „îngrijorarea față de deteriorarea rapidă a situației din Transnistria”, cauzată de întreruperea livrărilor de gaze rusești începând cu 1 ianuarie 2025.
***
Pe 1 ianuarie 2025, Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc prin sistemul său de transport de gaze. S-a întâmplat odată cu expirarea contractului de tranzit, care nu a fost prelungit din cauza invaziei Federației Ruse.
Concernul rusesc Gazprom livra gaze naturale prin Ucraina inclusiv către Moldovagaz, iar toate volumele erau direcționate în regiunea transnistreană. Chișinăul a purtat discuții cu conducerea companiei despre continuarea furnizării gazului pe ruta transbalcanică, însă aceasta a refuzat. Într-un final, în pofida angajamentelor contractuale, Gazprom a oprit livrările destinate regiunii transnistrene din 1 ianuarie, invocând neachitarea unei pretinse datorii care nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional.
Din volumele de gaz rusesc era acoperit necesarul de consum al regiunii transnistrene și era produsă energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului.
După oprirea livrărilor de gaz către localităţile rurale şi către întreprinderi, cu excepţia celor alimentare, a agentului termic şi apei calde către locuitorii din oraşe, consumatorii casnici din stânga Nistrului au început să se încălzească cu echipamente electrice.
Începând cu 3 ianuarie pe malul stâng al Nistrului au loc întreruperi de energie electrică, în contextul în care locutorii din stânga Nistrului consumă mai mult curent electric decât produce sistemul energetic. Liderul de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a declarat că astfel se pot evita avariile și deconectările îndelungate. Între timp durata deconectărilor a fost extinsă, a declarat Krasnoselski, pentru a asigura stabilitatea sistemului energetic local. Detalii AICI.
Intervalele deconectărilor sunt în creștere, de la câte o oră pe 3 ianuarie, trei ore pe 4 ianuarie, până la întreruperi a câte patru ore, planificate pentru ziua de 5 ianuarie. Detalii AICI. Pe 5 ianuarie, Krasnoselski a spus că, din cauza creșterii consumului de energie electrică, pot avea loc deconectări suplimentare în regiune, ceea ce conduce la inexactități în graficele de întreruperi publicate. Detalii AICI.
În regiunea transnistreană, din cauza întreruperii de energie electrică, în unele zone ar putea fi oprită și apa rece. Pe 4 ianuarie au rămas deja fără apă unele cartiere din Tiraspol. Anterior s-a anunțat că 1 500 de blocuri de locuit din regiune nu au încălzire și apă caldă iar 72 000 de gospodării nu au gaz. Detalii AICI.
***
Pe 2 ianuarie, Moldovagaz și Energocom au anunțat că sunt dispuse să ofere asistență, inclusiv suport tehnic și comercial, companiei Tiraspoltransgaz în organizarea achiziției de gaze naturale pe orice platformă europeană de gaze. Se preciza că achiziția poate avea loc „pe baza condițiilor de piață”. Detalii AICI. Compania „Tiraspoltransgaz” a refuzat propunerea Moldovagaz și Energocom. Tiraspolul a declarat că se așteaptă ca Gazprom-ul rus să reia livrările de gaze. Detalii AICI. Pe 5 ianuarie, secretarul de stat al Ministerului Energiei Constantin Borosan a declarat că pentru a evita situația actuală de pe malul stâng al Nistrului, în luna decembrie, Guvernul de la Chișinău a venit cu soluții către responsabilii din regiune. „Până astăzi nu avem niciun răspuns”, a declarat Borosan. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!