Biroul politici de reintegrare, despre plângerile lui Ignatiev către Moscova: „Este foarte important să înțelegem scopurile urmărite”
Full Article 3 minutes read

Biroul politici de reintegrare, despre plângerile lui Ignatiev către Moscova: „Este foarte important să înțelegem scopurile urmărite”

Biroul politici de reintegrare consideră că declarațiile făcute de către reprezentantul pentru politică externă a Tiraspolului Vitalii Ignatiev, în cadrul discuțiilor cu membrii Camerei Civice a Rusiei. Chișinăul consideră că Ignatiev a recurs, din nou, la declarații provocatoare, care ar urmări scopuri ascunse.

„Este foarte important să înțelegem scopurile urmărite în contextul unor astfel de noi declarații provocatoare, care din păcate demonstrează intenția clară de a distrage atenția de la o situație foarte dificilă în ceea ce privește drepturile omului în regiunea transnistreană și de la încălcări grave de către reprezentanții Tiraspolului a normelor și standardelor drepturilor omului. Tactica de a învinui în permanență Chișinău și dezvoltarea unor diferitor scenarii de confruntare nu constituie ceva nou și indică că Tiraspolul intenționat tensionează situația”, se arată în răspunsul formulat de reprezentanții Biroului pentru reintegrare, la solicitarea NM.

Reprezentanții instituției consideră că reprezentantul Tiraspolului ar crea în acest mod premise pentru ca, pe viitor, să înainteze condiții preventive în ceea ce privește situația factorilor regionali, care poartă o responsabilitate directă pentru încălcările serioase ale drepturilor și libertăților omului. De asemenea, aceștia au adresat o întrebare retorică față de Tiraspol:

Când, în sfârșit, se va da dovadă de grijă față de cetățenii Republicii Moldova, ale căror drepturi sunt frecvent încălcare în regiune și față de alte minorități naționale (în afară de ruși) din raioanele de est ale țării, mai ales că reprezentanții structurilor transnistrene dețin mai multe cetățenii și profită de toate avantajele în statul în care își au reședința, fără vreo discriminare sau condiții”.

Amintim că, pe 25 ianuarie, pretinsul ministru de Externe transnistrean, Vitali Ignatiev, a avut o discuție cu membrii Camerei Civice a Rusiei. Acesta le-a vorbit oficialilor ruși despre „creșterea fără precedent a presiunii asupra Transnistriei și eliminarea totală a tuturor elementelor prezenței rusești în interiorul Republicii Moldova”.

În cadrul discuției, care a avut loc prin videoconferință, Vitali Ignatiev le-a vorbit membrilor Camerei Civice ruse despre protecția drepturilor și intereselor cetățenilor ruși din Transnistria.

Potrivit lui, evoluția situației din jurul regiunii transnistrene „se caracterizează prin mai multe tendințe negative în același timp, printre care se numără eliminarea totală a tuturor elementelor prezenței rusești în interiorul RM”. Ignatiev a vorbit, de asemenea, despre „presiunea asupra Transnistriei din toate direcțiile”, despre „militarizarea” malului drept și despre „integrarea activă a Republicii Moldova în sistemul NATO”.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: