„Biserica în Moldova trebuie să fie una”: Pavel Borșevschi, în așteptarea unui semnal, după ce a cerut aderarea Mitropoliei la Patriarhia Română
Full Article 3 minutes read

„Biserica în Moldova trebuie să fie una”: Pavel Borșevschi, în așteptarea unui semnal, după ce a cerut aderarea Mitropoliei la Patriarhia Română

Parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din Chișinău, Pavel Borșevschi, susține că este în așteptarea unui semnal din partea Patriarhiei Române, după ce mai mulți preoți din Moldova au cerut aderarea in corpore a Mitropoliei Moldovei la Biserica Ortodoxă Română. Preotul, care este inițiatorul unei scrisori în acest sens, spune că, deocamdată, nu a primit nici un semn de peste Prut, deși, este sigur el, subiectul este urmărit de clerul din țara vecină.

„Situația s-a schimbat nu din pricina banilor. Biserica în Moldova trebuie sa fie una, dar să nu merge în cadrul Mitropoliei Basarabiei, dar in corpore în cadrul Patriarhiei Române. Până când nu avem semnale. Așteptăm ceva să ne spună, pentru că suntem siguri că ne urmăresc. Dar nu avem nici un semn”, a declarat parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din Chișinău, Pavel Borșevschi, în cadrul emisiunii „În profunzime”, de la Pro TV.

Pavel Borșevschi susține că aderarea Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română este susținută de mai mulți preoți din țară. Potrivit lui, în adresa mitropolitului ar fi fost expediate, de fapt, în total, 3 scrisori prin care preoții cer aderarea in corpore a Mitropoliei, și nu doar una. Este vorba de scrisoarea preoților din protopopiatul de Chișinău, sectorul II, pe care îl conduce – despre care am scris AICI – a preoților din protopopiatul de Chișinău, sectorul centru, pe care îl conduce secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș, precum și a preoților din protopopiatul de Anenii Noi.

***

Amintim că, recent, un grup de preoți din Chișinău, în frunte cu parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din capitală, Pavel Borșevschi, i-au cerut Mitropolitului Vladimir să înceapă procesul de aderare a Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română. Ei afirmă că sunt nemulțumiți de Patriarhul Moscovei Kirill, care ar fi devenit, potrivit lor, „un angajat politic” care sprijină războiul Rusiei în Ucraina.

În reacție, mitropolitul Vladimir a convocat o ședință cu toți protopopii din Chișinău pentru 16 noiembrie, pentru a discuta „problemele cu care se confruntă biserica”. După ședință, episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu, a declarat că Biserica Ortodoxă din Republica Moldova își păstrează statutul actual. Detalii – AICI.

În reacție, Pavel Borșevschi a spus că în ședința convocată de mitropolitul Vladimir, protopopii din Eparhia de Chișinău au votat, cu unanimitate de voturi, „pentru unitatea” Bisericii Ortodoxe din Moldova (BOM). „Subiectul aderării la Patriarhia Română rămâne unul deschis”, a menționat el. Detalii – AICI.

Potrivit secretarului Mitropoliei Basarabiei, Constantin Olariu, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, aproximativ 50 de biserici din Moldova au aderat la Mitropolia Basarabiei. „Tendința este una în creștere”, a precizat el pentru Radio Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: