Biserica Ortodoxă din Moldova își exprimă îngrijorarea față de ratificarea de către Parlamentul Republicii Moldova, în primă lectură, a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.
Într-un mesaj public adresat pe 6 octombrie, președintelui țării, deputaților, dar și membrilor Guvernului, Biserica ortodoxă declară că mai multe formulări din această convenție pot avea „consecințe grave pentru societatea noastră”.
În opinia bisericii, unul din cele mai controversate aspecte ale Convenției de la Istanbul este definiția conceptului de „gen”.
„Pentru prima oară, un tratat internațional nu echivalează ”genul”, în mod clasic, cu ”sexul biologic”, dar îl definește drept ”construct social”. În consecință, de aici ar rezulta că genul ar putea fi modificat de societate sau de persoană. Prin urmare, acest text neagă realitățile obiective de existență a bărbatului și a femeii”, se arată în adresare.
Biserica ortodoxă a făcut trimitere și la alte articole din Convenție. Potrivit adresării emise, prin Convenția de la Istanbul se dorește a „eradica tradițiile”.
„Însăși ideea eradicării sau cultura anulării este una foarte periculoasă. Istoria nu poate fi aruncată la coșul de gunoi. Convenția ce se vrea a fi ratificată nu vine să explice care va fi forul decizional și grila de standarde care vor sta la baza eradicării. Biserica Ortodoxă din Moldova se exprimă repetat împotriva ratificării Convenției de la Istanbul”, se mai arată în mesaj
Amintim că Parlamentul a aprobat vineri, 1 octombrie, ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul), în prima lectură.
Tratatul include 81 de articole cu prevederi prin care statele părți asigură prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, protejării victimelor, urmăririi penale a infractorilor și adoptării politicilor integrate.