Biserica se implică în politică? Episcopul Marchel a criticat, în rusă, declarația lui Ciolacu privind „limba moldovenească” (VIDEO)
Full Article 2 minutes read

Biserica se implică în politică? Episcopul Marchel a criticat, în rusă, declarația lui Ciolacu privind „limba moldovenească” (VIDEO)

Manifestările dedicate hramului orașului Bălți au servit drept prilej de discursuri politice pentru episcopul Marchel. În limba rusă, acesta s-a referit la o declarație a premierului român, Marcel Ciolacu, potrivit căruia în Republica Moldova „nu există moldoveni și limba moldovenească – există români”. Acesta a afirmat că politicienii care fac astfel de declarații ar fi „rupți de realitate”. Imaginile au fost publicate de TVN.

Există oameni rupți de realitate și doar așa putem înțelege și explica declarațiile iresponsabile ale unor oficiali străini care susțin că în R. Moldova nu există limbă moldovenească. Împărăția Sa, poporul, este purtătorul identității moldovenești și al limbii moldovenești. Dorințele acestor oameni politici iresponsabili știrbesc din temelia identității naționale date de Dumnezeu poporului moldovenesc și servesc hoardelor păgâne din Evul Mediu, care au înrobit atunci moldovenii, la fel ca pe alte popoare balcanice. Acele timpuri, trăite de străbunii noștri sub ocupație străină, deja au fost condamnate de istorie. Aceeași soartă îl așteaptă și pe autorul acestor declarații iresponsabile. Locul lor este la gunoiștea istoriei”, a declarat fața bisericească la microfon.

***

Marchel Mihăescu este un cleric ortodox care îndeplinește demnitatea de Arhiepiscop al Eparhiei de Bălți și Fălești, aflându-se sub oblăduirea canonică a Patriarhiei Moscovei. De-a lungul timpului, acesta s-a făcut remarcat în repetate rânduri, din cauza declarațiilor sale controversate.

Clericul a fost obligat, în 2019, prin decizia Curții Supreme de Justiție, să îi achite Maiei Sandu suma de 20 mii de lei drept prejudicii morale, după ce a fost condamnat pentru „discriminare în bază de sex şi statut marital”.

În 2020, episcopul de Bălți și Fălești a pledat împotriva vaccinării împotriva Covid-19, motivând că virusul ar fi „planul final al sataniștilor globaliști”, iar în 2022, episcopul încuraja parohieni să blocheze desfășurarea marșului LGBT+ din Bălți, chiar dacă un asemenea marș nu era planificat.

Conform articolului 31 „Libertatea conştiinţei”, alin. (4) al Constituției Republicii Moldova, cultele religioase sunt separate de stat. Adițional, nu există informații publice care să ateste expertiza episcopul Marchel în domeniul studiilor lingvistice.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: