VIDEO Episcopul Marchel, discurs de ură în adresa comunității LGBT. Vrea să oprească marșul din Bălți, care nici nu era planificat
Full Article 4 minutes read

VIDEO Episcopul Marchel, discurs de ură în adresa comunității LGBT. Vrea să oprească marșul din Bălți, care nici nu era planificat

Episcopul de Bălţi şi Făleşti Marchel a făcut un apel de Duminica Mare, îndemnând oamenii să iască în stradă pe 19 iunie, pentru a opri marșul comunității LGBT+ care ar urma să aibă loc la Bălți. Asta cu toate că evenimentul este planificat doar în Chișinău.

În 2022, atmosfera sărbătorii Duminicii Mari riscă să fie deranjată, umbrită, amenințat de o veste șocantă. Purtătorii celui fără mai de scrupule păcat, sodomiții, vor să petreacă parada rușinii în municipiul nostru”, a declarat episcopul într-o adresare video.

Fața bisericească a mai spus că Dumnezeu îi pedepsește nu doar pe cei care săvârșesc „păcatul sodomiei”, ci și pe cei care îi înconjoară.

În spatele acestui păcat stă înșelătorul și ucigătorul sufletului omenesc și, mai cu seamă, a sufletului copilului, care nu este încă statornicit nici moral, nici creștinește și nici fizic. Stimați bălțeini, stimați creștini, în numele păstrării neprihănite a curățeniei sufletești a copiilor și a maturilor, vă îndemn, pe 19 iunie, la ora 9:00 să vă prezentați cu toții în piața Catedralei Sf. Ierarh Nicolae a mun. Bălți, pentru a petrece Drumul Crucii și pentru a ține piept, a respinge această invazie (…) care se vrea defilată prin centrul orașului nostru”, a mai spus Marchel.

Fața bisericească a îndemnat creștinii să adreseze membrilor comunității LGBT+ mesajul: „Plecați, rătăciților! Nu vrem să avem nimic în comun cu voi, nici măcar tangențial. În această zi să nu rămână nimeni indiferent sau inactiv. În caz contrar, devine complice, părtaș la acest păcat”.

Episcopul de Bălți și Fălești a transmis un mesaj și pentru polițiști, menționând că aceștia „îi apără cu prea mult zel pe rătăciți”: „Domnilor polițiști, bărbăția și eroismul vostru să le demonstrați pentru menținerea ordinii publice și a cumsecădeniei, dar nu a apărarea membrilor paradei rușinii”.

La Bălți nu este planificat marșul LGBT+

Contactat de portalul NordNews, primarul de Bălți Nicolai Grigorișin a precizat că nu știe nimic despre organizarea unui asemenea eveniment.

„Nu am recepționat nicio cerere de organizare a unui marș din partea niciunei alte organizații în afară de Eparhia Ortodoxă. Duminică, pe 19, vor face o procesiune. Există o asemenea cerere. Acesta a fost primit astăzi. Nimeni nu a solicitat organizarea unor evenimente pe data de 19 iunie”, a spus edilul.

„Centrul de Informaţii „GENDERDOC-M” (prima organizaţie pentru drepturile persoanelor LGBT din R. Moldova) nu a planificat niciun marș la Bălți pe data de 19 iunie”, a precizat pentru jurnaliștii din Bălți și Angelica Frolov, activistă pentru drepturile persoanelor LGBT și membră GENDERDOC-M.

Și reprezentanții Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor „ATIS” au declarat pentru NordNews că, în Bălți, nu este planificat niciun marș LGBT+.

Contactat de NordNews, episcopul Marchel a refuzat să discute la telefon, motivând că nu are timp pentru jurnaliști.

 

Marșul Solidarității, organizat de comunitatea LGBT+, este planificat pentru data de 19 iunie, la Chișinău. Anterior, reprezentanții comunității declarau că pe parcursul acestei săptămâni, în Republica Moldova, va avea loc festivalul comunității LGBT+ „Moldova Pride”, dar și o campanie socială. Iar ultimul eveniment organizat de comunitate va fi pe 19 iunie – Marșul Solidarității.

Anterior, contactată de NM, Angelica Frolov, membra echipei Centrului de Informaţii „GENDERDOC-M”, a declarat că marșul comunității LGBT+ va avea loc, iar declarația primarului Ion Ceban privind anularea evenimentului nu este altceva decât o declarație politică. Coordonatoarea de Program Lobby și Advocacy a Drepturilor LGBT din cadrul centrului „GENDERDOC-M” a remarcat că Ion Ceban, în calitate de jurist, ar trebui să știe că Primăria nu deține competențe pentru anularea marșurilor.

Pe 31 mai, Mitropolia Moldova a publicat o declarație prin care solicită să fie interzisă desfășurarea evenimentelor din cadrul Moldova Pride, organizat de comunitatea LGBT+.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: