„Blinken go home”. Partidul Renaștere, apropiat lui Șor, a desfășurat un flashmob la ambasada SUA de la Chișinău VIDEO
Full Article 3 minutes read

„Blinken go home”. Partidul Renaștere, apropiat lui Șor, a desfășurat un flashmob la ambasada SUA de la Chișinău VIDEO

Flashmob în fața ambasadei Statelor Unite ale Americii (SUA) de la Chișinău, în legătură cu vizita lui Antony Blinken în Moldova. Acțiunea a fost organizată de reprezentanții Partidului „Renaștere”, apropiat politicianului Ilan Șor. „Luați mâinele de pe Moldova”, „ajunge să trageți Moldova în NATO” și „Blinken go home” – au scandat mai mulți tineri ai partidului în fața ambasadei. Totodată aceștia au rupt pancarte, în culorile drapelului SUA, și au vărsat inclusiv peste acestea o substanță în culoarea sângelui. 

Deputatul Alexandr Nesterovschi, care a părăsit Partidul Socialiștilor și a aderat la Partidul Renaștere apropiat politicianului Ilan Șor, a scris pe o rețea de socializare că la ambasada SUA din Chișinău pe 29 mai a avut loc un flashmob în legătură cu vizita lui Antony Blinken în Moldova.

„În legătură cu acest eveniment, tinerii activiști s-au adunat la ambasada SUA pentru a-și exprima protestul împotriva acțiunilor Americii și ale NATO care vizează destabilizarea situației din țara noastră. Moldova este o țară neutră, dedicată diplomației și soluționării pașnice a conflictelor. Cu toate acestea, în ultima perioadă în Moldova în mod repetat ajung arme Moldovei și sunt efectuate exerciții cu blocul militar NATO, ceea ce provoacă îngrijorare serioasă”, a scris Nesterovschi. El a adăugat că „blocul „Victoria” și partidul „Renaștere” sunt împotriva războiului, împotriva NATO și împotriva vizitei reprezentanților americani la autoritățile actuale”. 

Tinerii care au desfășurat flashmobul în fața ambasadei au scandat: „Luați mâinele de pe Moldova”, „ajunge să trageți Moldova în NATO” și „Blinken go home”. Totodată, aceștia au rupt pancarte în culorile drapelului SUA și au vărsat inclusiv peste acestea o substanță în culoarea sângelui.

Menționăm, tot pe 29 mai, câteva zeci de persoane – afiliate oligarhului fugar Ilan Șor – au protestat împotriva vizitei secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, și la intrarea în Chișinău, dinspre aeroport. Aceștia au blocat carosabilul, iar poliția a intervenit. În rezultat, s-au produs îmbrânceli cu forțele de ordine. Ulterior, IGP a anunțat că mai multe persoane au fost conduse la inspectorat pentru documentare.

Antony Blinken a ajuns în urmă cu puțin timp la Chișinău. Aceasta urmează să aibă întrevederi cu președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean.

***

Partidul „Renaștere – Возрождение” a fost creat în toamna anului 2012. Atunci mișcarea politică și-a declarat oficial cursul ca fiind unul pro-Rusia. Formațiunea a devenit o perioadă „inactivă”, după decesul liderului acestuia, fostul deputat Vadim Mișin. Mișcarea a revenit, însă, în opinia publică, în special, odată cu organizarea de către politicianul fugar, Ilan Șor, condamnat la ani grei de închisoare în dosarul „Frauda Bancară”, a protestelor anti-guvernamentale. Pe parcurs mai mulți deputați, dar și membri din teritoriu ai Partidului Socialiștilor din Moldova au părăsit formațiunea în favoarea „Renașterii”. Între ei se numără Vasile Bolea, Irina Lozovan, Alexandr Nesterovschi și Alexandr Suhodolskii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: