„Blocul ACUM se simte confortabil în brațele lui Candu și Șor”. PSRM și PDM acuză Platforma DA și PAS de „naivitate” și „infantilism”
Full Article 4 minutes read

„Blocul ACUM se simte confortabil în brațele lui Candu și Șor”. PSRM și PDM acuză Platforma DA și PAS de „naivitate” și „infantilism”

Mai mulți deputați din Partidul Socialiștilor (PSRM) și Partidul Democrat (PDM) au acuzat Blocul ACUM că ar susține interesele fracțiunii ȘOR și a grupului prlamentar PRO Moldova. Asta după ce fracțiunile Platforma DA și a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) nu s-au prezentat la ședința din 2 iulie, la care, potrivit deputaților PSRM, urma să participe și procurorul general, Alexandr Stoianoglo.

„Înțelegem că unii colegi, știind că astăzi, cel mai probabil, trebuie să vină în parlament procurorul general și cineva nu dorește să asigure cvorum. În acest sens, fac un apel către PAS: nu participați la aceste jocuri. (…) în ultimele zile, oligarhul Candu a făcut tot posibilul pentru a corupe acest parlament”, a declarat Vlad Bătrîncea.

Președintele Partidului Democrat, Pavel Filip a spus că regretă ceea ce se întâmplă.

„Regret să văd că există o alianță practic formalizată dintre opoziția veritabilă de dreapta și cu hoții de miliarde. Vedem cât de bine își coordonează acțiunile. (…) Câtă ipocrizie poate exista, eu nu mai înțeleg care sunt valorile adevărate: se cumpără deputați ca la piață, dar opoziția se revoltă că unul și-a depus mandatul după ce a fost cumpărat”, a relatat Filip, făcând trimitere la deputatul Ștefan Gațcan, care a semnat o cerere de depunere a mandatului de parlamentar la numai o zi după ce a anunțat că se alătură echipei Pro Moldova.

Pavel Filip a mai spus că se bucură că PDM a scăpat de „râie” și că au rămas membrii onești. El a dat de înțeles că mai mulți deputați care au părăsit fracțiunea PDM ar fi făcut-o pentru că nu au primit bani sau nu au reușit să își satisfacă interesele personale.

Vicepreședintele parlamentului, Vlad Bătrîncea a atras atenția că blocul ACUM ar fi făcut alianță cu grupul Candu și ȘOR.

„Înțelegem că blocul ACUM se simte confortabil în brațele lui Candu și ȘOR, înțelegem că Candu va face cu ACUM ceea ce a făcut Plahotniuc cu PLDM și dânșii vor înțelege asta, dar prea târziu”, a declarat Bătrîncea.

Acesta a fost întrerupt de deputat PAS Dumitru Alaiba, care a intrat în sală și a atras atenția că ședința nu se poate desfășura în lipsă de cvorum. În replică, Bătrîncea l-a acuzat pe Alaiba că ar fi „agentul lui Plahotniuc”.

„Acest parlament nu este funcțional nu pentru că cineva nu este de acord cu politica guvernului, dar de aceea că este planul lui Candu de a bloca guvernul, parlamentul și a destabiliza situația din R. Moldova și de a bloca procuratura. Cei din ACUM sunt un pic mai naivi, mai infantili, dar vor înțelege acest lucru la momentul oportun. Astăzi trebuia să vină procurorul general. Ați făcut o mare favoare lui Candu. (…) Dar toți trebuie să știe că cei din ACUM au blocat vizita procurorului general în parlament. Toate declarațiile voastre sunt lovite de nulitate în condițiile când faceți jocurile oligarhilor”, a conchis Bătrîncea.

După declarațiile lui Bătrîncea, în sala de ședințe s-a întors președintele fracțiunii PAS, Igor Grosu. Acesta a declarat că în cazul în care în parlament va veni procurorul general, fracțiunea pe care o reprezintă va participa la ședință.

„Noi încurcăm venirii lui Stoianoglo? El nu știe unde e parlamentul. Dacă el vine azi, închideți partea asta rușinoasă, dl Chicu să se ducă la guvern, după care noi revenim și facem ședința conform agendei noi. Inclusiv să vină și el (Stoianoglo, NM) că tuturor ne e dor de el. El este deconectat totalmente de la țara asta. Ies hoții de la pușcărie, sunt achitați băieții care omoară în bătaie, umblă băieții și cumpără deputați în toată țara, iar ei dorm”, a declarat Grosu.

Amintim că ședința parlamentului din 2 iulie a fost închisă din cauza lipsei de cvorum, după ce s-au prezentat doar 49 de deputaţi din 101. Asta după ce fracțiunile Platforma DA, PAS, ȘOR și grupul Pro Moldova au anunțat că boicotează ședința. Unul dintre motive a fost legile pentru care guvernul și-a asumat răspunderea în ajun.

Speakerul legislativului Zinaida Grecianîi a anunțat că deputații se vor întruni într-o nouă ședință vineri, 3 iulie.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: