BNM susține că folosirea cardurilor Mir pe teritoriul Moldovei „este fizic imposibilă”: explicația Băncii Naționale
Full Article 3 minutes read

BNM susține că folosirea cardurilor Mir pe teritoriul Moldovei „este fizic imposibilă”: explicația Băncii Naționale

Banca Națională a Moldovei (BNM) a declarat că folosirea cardurilor „Mir”, prin intermediul infrastructurii de plăți pe teritoriul Republicii Moldova, este fizic imposibilă. BNM a spus că nu a emis o autorizație în acest sens și nu a primit nici o cerere prin care se solicită aceasta. Menționăm, bașcana Evghenia Guțul a anunțat de la Moscova că găgăuzii vor primi 2 mii de lei prin intermediul cardurilor „Mir”, bancă rusească care se află pe listele sancțiunilor UE.

BNM a declarat pentru NewsMaker că „este singura instituție pe teritoriul Republicii Moldova care licențiază, reglementează şi supraveghează, pe bază individuală şi, după caz, pe bază consolidată, activitatea băncilor persoane juridice din Republica Moldova şi a sucursalelor băncilor din alte state”.

Reprezentanții instituției au mai precizat că „potrivit Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei, orice „persoană juridică care intenționează să opereze o schemă sau aranjament de plată pe teritoriul Republicii Moldova înaintează Băncii Naționale o cerere de autorizare, inclusiv documentația justificativă aferentă, privind îndeplinirea permanentă a cerințelor aplicabile autorităților de guvernanță a schemelor/aranjamentelor de plată, stabilite în prezenta lege și în actele normative ale Băncii Naționale””.

„Momentan, BNM nu a recepționat o astfel de cerere din partea „Промсвязьбанк”. De asemenea, în conformitate cu Regulamentul cu privire la cardurile de plată, inițierea de către prestatorii de servicii de plată a activității în cadrul unui astfel de sistem de plăți cu carduri poate fi efectuată doar după obținerea autorizației din partea BNM, iar Banca Națională nu a emis o astfel de autorizație”, au comunicat reprezentanții instituției.

Se mai precizează că „ținând cont de aceste prevederi legale, folosirea cardurilor sistemului rus de plăți „МИР” prin intermediul infrastructurii de plăți pe teritoriul Republicii Moldova este fizic imposibilă”.

***

Pe 9 aprilie curent, aflată într-o nouă vizită la Moscova, bașcana Găgăuziei Evghenia Guțul a anunțat că a semnat un acord cu o bancă rusească care se află pe listele sancțiunilor UE cu privire la utilizarea cardurilor rusești „Mir”. Referindu-se la „beneficiile” acordului, Guțul a spus că toți pensionarii și angajații la stat din Găgăuzia vor putea primi, din 1 mai, câte 2 mii de lei prin intermediul cardurilor bancare rusești „Mir”. Conturile vor fi deschise la distanță, a precizat Guțul. Într-o reacție pentru NewsMaker, ministrul Finanțelor Petru Rotaru a declarat că acest tip de carduri nu poate fi utilizat pe teritoriul Republicii Moldova, ținând cont că sistemul nu este valabil în țara noastră.

Deputatul Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate Radu Marian a calificat promisiunea Evgheniei Guțul făcută la Moscova drept „o înșelăciune” și a îndemnat oamenii să nu o creadă. Guvernul a calificat, la rândul său, declarațiile drept „promisiuni deșarte”, menite doar să genereze titluri de știri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: