BNM
Игорь Чекан, NewsMaker

BNM va iniția consultări cu instituțiile din Ucraina „pentru a găsi o soluție pentru refugiații deținători de hrivne”

Banca Națională a Moldovei (BNM) anunță că lansează inițierea consultărilor cu instituțiile din Ucraina pentru a găsi o soluție pentru refugiații ucraineni deținători de hrivne. În acest proces vor fi implicate și băncile licențiate din Moldova, astfel încât eventualele stocuri de hrivne să poată fi transportate în Ucraina pentru a fi convertite în valută liber convertibilă.

BNM declară că întreprinde măsuri sporite de supraveghere a activității unităților de schimb valutar care, conform legii, stabilesc în mod independent cursul de cumpărare și vânzare a valutelor, având obligativitatea de a respecta prevederile legale.

Între timp, BNM face apel către actorii din piață să manifeste înțelegere și compasiune față de cetățenii ucraineni refugiați pe teritoriul Republicii Moldova pentru a acorda sprijinul atât de necesar în aceste momente dificile.

De menționat că în Republica Moldova se înregistrează o diferență dintre cursul de vânzare și cel de cumpărare a hrivnei ucrainești, stabilit de băncile moldovenești. BNM a stabilit cursul orientativ de comercializare a hrivnei la cotația de 0,5923 lei pentru o hrivnă, în timp ce unele bănci au afișat un curs de cumpărare de un ban, iar de vânzare de 50 – 60 de bani.

Activistul civic Vitalie Sprînceană spune că acțiunea reprezintă un furt. „E ilegal, și se întîmplă chiar sub ochii CNPF și BNM, cele mai independente și mai autonome instituții. Jaful acesta se întîmplă în plină stare de urgență, cînd statul și societatea fac supraeforturi să organizeze adăpost, hrană, haine și chestii de primă necesitate pentru refugiații ucraineni… Băncile demult au devenit stat în stat și poate mai important decît întreg statul…Și societatea”, a scris activistul, pe Facebook.

Facebook/Vitalie Sprinceana
Facebook/Vitalie Sprinceana

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: