Bolea, discuții cu producători de sfeclă de zahăr din nordul țării, afectați de secetă: „Ar putea beneficia de subvenții per hectar”
Full Article 3 minutes read

Bolea, discuții cu producători de sfeclă de zahăr din nordul țării, afectați de secetă: „Ar putea beneficia de subvenții per hectar”

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a discutat cu reprezentanții Sudzucker Moldova, cel mai mare producător de zahăr din țara noastră, și un grup de producători de sfeclă de zahăr din raionele de nord în contextul crizei din acest sector agro, provocată de secetă. Oficialul a declarat că Ministerul Agriculturii va elabora un program de dezvoltare a culturii de sfeclă de zahăr, iar odată cu modificarea modelului de subevenționare, această ramură a agriculturii ar putea beneficia de subvenții la hectar. 

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a efectuat, la sfârșitul săptămânii trecute, o vizită de lucru la fabrica de zahăr din Drochia, care aparține companiei Sudzucker Moldova. În cadrul vizitei, printre altele, oficialul a purtat discuții cu reprezentanții comapniei și un grup de producători de sfeclă de zahăr din Ocnița, Dondușeni, Rîșcani și Drochia.

Vladimir Bolea a relatat, într-o publicație pe Facebook, că producătorii i-au prezentat dificultățile cu care se confruntă, subliniind impactul negativ al condițiilor climatice și al prețurilor înalte la inputurile agricole, precum produsele de protecție și îngrășămintele. Aceștia au menționat, de asemenea, pierderile semnificative înregistrate în acest an, precum și dificultățile în menținerea competitivității pe piață.

La rândul lor, reprezentanții procesatorului a menționat că fără irigare, în special pentru culturile cu valoare adăugată ridicată și care necesită dublă cantitate de umiditate, nu poate fi vorba despre o continuitate viabilă. Reprezentanții celei mai mari fabrici de producție a zahărului din Republica Moldova afirmă că pierderile pentru fermieri se vor ridica la sute de milioane de lei. Circa 60% din suprafețele cu sfeclă de zahăr au fost compromise. În plus, există riscul creșterii prețului la zahăr, afectând astfel nu doar fermierii, ci și consumatorii”, a menționat ministrul.

Potrivit lui, le-a dat asigurări producătorilor și procesatorilor că Ministerul Agriculturii și Industriei alimentare cunoaște problema cu care se confruntă și „depune eforturi” pentru a identifica soluții care să sprijine sectorul sfeclei de zahăr

Am promis că propunerile fermierilor vor fi analizate și integrate în strategia ministerului pentru dezvoltarea sustenabilă a agriculturii și industriei alimentare. Astfel, va fi elaborat un program de dezvoltare a culturii sfeclei de zahăr, iar odată cu modificarea modelului de subvenționare, această ramură strategică ar putea beneficia de subvenții per hectar. A fost o discuție calmă și productivă. Asociația producătorilor de sfeclă de zahăr urmează să prezinte viziunea sa privind perspectiva ramurii și soluțiile de redresare a domeniului”, a conchis Vladimir Bolea.

Precizăm că, pe 29 august, Sudzucker Moldova a anunțat că 60% din recolta sa totală de sfeclă de zahăr din acest an este compromisă, din cauza secetei. Compania prognozează un deficit de producție, care va afecta industria zahărului din Republica Moldova. Compania a menționat că poartă discuții cu partenerii săi pentru a găsi soluții.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: