Bubuieci și-a ales un nou primar. Candidatul PAS, Percemlî Alexei, a câștigat alegerile repetate
Full Article 2 minutes read

Bubuieci și-a ales un nou primar. Candidatul PAS, Percemlî Alexei, a câștigat alegerile repetate

Candidatul partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS), Percemlî Alexei, a fost ales primar al comunei Bubuieci – localitate în care pe 11 februarie s-au desfășurat alegeri locale repetate. Potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), Percemlî a obținut 891 de voturi, din 1 748 de voturi valabil exprimate.

Potrivit rezultatelor preliminare, la scrutin a fost înregistrată o participare de 22,26% din numărul alegătorilor incluși în listele electorale. Voturile valabil exprimate, 1 748, au fost repartizate în felul următor:

Grinco Victor Partidul Liberal Democrat din Moldova  45
Percemlî Alexei Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”  891
Moraru Igor Partidul Liberal  562
Purteanu Lilia Partidul Politic „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei”  112
Mocan Gheorghii Partidul Comuniștilor din Republica Moldova  83
Dodi Alun Partidul Politic „Partidul Schimbării”  55

 

În conformitate cu prevederile Codului electoral, votarea repetată se consideră valabilă indiferent de numărul alegătorilor care participă la votare.

Candidatul pentru funcția de primar se consideră ales dacă a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate ale alegătorilor care s-au prezentat la urnele de vot.

***

Amintim că, în urma turului II al alegerilor locale din Bubuieci, care a avut loc pe 19 noiembrie 2023, fotoliul de primar a fost câștigat de Leonid Umaneț – candidatul MAN. Umaneț s-a duelat în turul II de scrutin cu candidatul PAS Alexei Percemlî.

Trei zile mai târziu, Ministerul Educației a anunțat că a sesizat Centrul Național Anticorupție în privința situației școlare a lui Umaneț. La mijloc a fost un act a cărei autenticitate instituția nu a putut să o confirme.

Pe 1 decembrie, consiliul electoral al circumscripției electorale Bubuieci a invalidat mandatul de primar al candidatului MAN, iar pe 26 ianuarie, CEC a declarat nule rezultatele alegerilor de la Bubuieci. Totodată, CEC a anunțat alegeri repetate pentru funcția de primar pe 11 februarie. În buletinul de vot au fost incluși candidații care au participat în primul tur de scrutin – pe 5 noiembrie 2023, în ordinea stabilită de organul electoral, cu excepția candidatului Leonid Umaneț din partea MAN.

De menționat că liderul MAN, Ion Ceban, tot el primar de Chișinău, a calificat alegerile repetate din 11 februarie ca fiind „ilegale”. „Primarului ales din partea MAN, Leonid Umaneț, i s-a furat mandatul”, a declarat Ion Ceban.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: