Bugetul de stat pentru acest an, modificat din cauza majorării capitalului social al Energocom
Full Article 2 minutes read

Bugetul de stat pentru acest an, modificat din cauza majorării capitalului social al Energocom

Parlamentul a votat, în lectura a doua, modificarea Legii bugetului de stat pentru anul curent, ca urmare a majorării capitalului social al SA „Energocom”, realizată în lunile septembrie-noiembrie în baza deciziilor Comisiei pentru Situații Excepționale. Creșterea totală a capitalului social al întreprinderii de stat, în această perioadă, a fost de peste 5,7 miliarde de lei.   

Urmare a modificărilor, veniturile bugetului de stat pentru anul curent se stabilesc la nivel de 59,3 miliarde de lei, cheltuielile – de 73,9 miliarde de lei, iar deficitul – în mărime de 14,6 miliarde de lei.

„Majorarea capitalului social al SA „Energocom” a avut drept scop sporirea capacităților de cumpărare a gazelor naturale și a energiei electrice, formarea stocurilor de gaze naturale, precum și asigurarea condițiilor necesare pentru continuarea furnizării gazelor naturale către SA „Moldovagaz””, comunică reprezentanții Parlamentului.

***

Amintim că ministrul Finanțelor Dumitru Budianschi s-a prezentat pe 12 decembrie în plenul Parlamentului, pentru a prezenta legile cu privire la bugetul de stat. Una dintre inițiative s-a referit la majorarea capitalului social al SA „Energocom”, pentru sporirea capacităților de cumpărare a gazelor naturale și energiei electrice, formarea stocurilor de gaze naturale, precum și asigurarea condițiilor necesare pentru continuarea furnizării gazelor naturale către SA „Moldovagaz”.

„În spațiul informațional sunt foarte multe întrebări cu privire la faptul că depozităm gaze în depozitele din Ucraina, România. Vrem să știm care este prețul pe care îl achităm pentru păstrarea acestui gaz și dacă a fost inclus în credit”, i s-a adresat deputata BCS Diana Caraman.

În replică, Budianschi a declarat că este vorba despre două acțiuni separate: „Una despre capitalizarea Energocom – 5,7 miliarde lei și alta de majorarea a alocării dintr-un împrumut BERD pentru a asigura securitatea energetică. Prima pe capitalizare și a doua ca împrumut recreditat merge la Energocom, care este responsabil de gestiunea acestor sume. Ministerul Finanțelor nu intervine în acest proces”.

La rândul său, deputata a insistat: „Adică atunci când Energocom vă solicită o sumă, nu vă explică pentru ce alocați suma și pe ce anume – depozite, acoperirea unor cheltuieli de achiziție”.

Ministrul finanțelor a explicat: „Fundamentarea necesității acordării acestui împrumut și capitalizării Energocom a fost decisă la CSE. Acolo nu se prevăd norme de cheltuieli”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: