Buletinele de vot vor putea fi tipărite și în limba găgăuză. Grosu: Am fost întrebat în Turcia și am limpezit problema
Full Article 2 minutes read

Buletinele de vot vor putea fi tipărite și în limba găgăuză. Grosu: Am fost întrebat în Turcia și am limpezit problema

În cadrul alegerilor generale sau locale, locuitorii Găgăuziei vor putea primi buletine de vot în limba găgăuză. Asigurările vin din partea președintelui parlamentului igor Grosu. În cadrul ediției din 31 ianuarie a emisiunii „Rezoomat” de la realitatea.md, speakerul legislativului a precizat că a discutat subiectul și în cadrul vizitei sale oficiale în Turcia.

Grosu a menționat că a fost întrebat, în timpul vizitei sale oficiale în Turcia, despre modificările la Codul Electoral și accesul alegătorilor la buletine de vot în limba natală. Speakerul parlamentului susține că autoritățile turce ar fi fost dezinformate.

Un lucru despre care am fost întrebat de mai multe ori întrebat și am limpezit problema. Probabil au fost informați nu în cel mai corect mod despre limba în care vor fi editate buletinele de vot în cadrul alegerilor în autonomie, fie cele ale bașcanului, fie generale. Conform noului Cod Electoral, noi putem edita și în altă limbă, dacă într-o comunitate este nevoie. Putem edita în limba pe care o solicită cei de acolo. Până acum se edita în română și un anumit procent în rusă. Cheltuiam o groază de bani pentru a edita în rusă, care nu era folosită, iar acele buletine nu erau folosite”, a explicat Grosu.

Amintim că în decembrie 2022 Parlamentul a adoptat proiectul noului Codul electoral al Republicii Moldova în lectura a II-a. Principalele modificări – AICI. Modificările au fost criticate de către Ministerul rus de Externe, care susține că ar fi îngrădite drepturile vorbitorilor de limba rusă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: