CA a amendat posturile afiliate lui Șor și „RTR Moldova”. Ce nereguli a găsit 
Full Article 4 minutes read

CA a amendat posturile afiliate lui Șor și „RTR Moldova”. Ce nereguli a găsit 

Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat postul TV „RTR Moldova” cu 5 mii de lei pentru difuzarea unei știri privind doliul din Donețk. În cadrul acesteia a fost prezentată doar poziția liderului așa-numitei „Republici Populare Donețk”, Denis Pușilin. De asemenea, pentru încălcări în difuzarea știrilor, CA a amendat posturile tv apropiate lui Ilan Șor, Orhei TV și TV6 – cu 7 mii de lei. 

Decizia de a amenda RTR Moldova a fost luată după monitorizarea buletinului de știri, de ieri seara. În cadrul ediției a apărut o știre despre declarația de doliu de la Donețk în legătură cu moartea unor oameni, în urma unui atac cu rachete. Sursa știrii a fost o postare pe canalul de Telegram a liderului așa-numitei „Republici Populare Donețk”, Denis Pușilin, care a spus că Ucraina a lansat racheta. Poziția părții ucrainene în știre nu a fost.

CA a efectuat monitorizarea în urma unei sesizări a președintelui Comunității WatchDog, Valeriu Pașa, care a atras atenția asupra acestui lucru.

Postul TV a spus că în momentul publicării materialului cu Pușilin, nu exista o poziție a părții ucrainene. Reprezentanții televiziunii au mai declarat că legea garantează libertatea de exprimare și s-au plâns că și alte canale TV dau adesea știri despre războiul din Ucraina doar pe baza unei singure surse – poziția ucraineană.

Cu toate acestea, conform datelor CA, poziția Ucrainei care este că racheta a fost lansată de armata rusă, a apărut până la momentul publicării materialului. Astfel, canalul TV a fost amendat cu 5 mii de lei.

Posturile de televiziune TV6 și Orhei TV au primit amenzi de 7 mii de lei și câte 5 avertizări. Decizia a fost luată în urma monitorizării știrilor de seară, în perioada 9-11 martie.

CA a constatat mai multe încălcări de monitorizare. De exemplu, într-una dintre știri despre trei copii refugiați care vor frecventa o grădiniță din Orhei, se spune că trei grădinițe din Orhei au fost renovate datorită Partidului „ȘOR”. Jurnalistul nu indică cum a ajutat Partidul la reparația grădinițelor: a sponsorizat reparația „sau altfel a favorizat-o”.

Într-o altă știre despre propunerea Partidului „ȘOR” de a reduce accizele la combustibil pentru scăderea prețurilor se spune că Estonia a acceptat propunerea Partidului „ȘOR”. Deși, după cum a precizat CA, propunerea a fost adresată Guvernului Republicii Moldova. Mai mult, în știre se vorbește despre propunerea Partidului de a reduce accizele la combustibil, dar nu se prezintă poziția Guvernului, nu se explică de ce nu le place propunerea celor de la guvernare, dar și nici opinia experților independenți nu este prezentată.

O altă încălcare a vizat reflectarea războiului din Ucraina. Prezentând subiectul laboratoarelor biologice de pe teritoriul Ucrainei, postul TV citând un portal românesc a spus că subsecretarul de stat american Victoria Nuland a recunoscut prezența laboratoarelor americane în Ucraina. Deși, de fapt, Nuland nu a spus că laboratoarele aparțin Statelor Unite. La finalul materialului se declară că „Rusia a avertizat anterior că se lucrează la crearea armelor biologice”. Poziția Ucrainei în știre nu a fost prezentată.

Compania Media Resurse, care deține ambele canale TV, a recunoscut greșeala atunci când a reflectat războiul din Ucraina. Totodată, comentând materialul cu grădinițele, compania a declarat că Partidul „ȘOR” a modificat bugetul care a și permis reparația. Explicând conținutul știrii despre reducerea accizelor, Media Resurse a menționat că s-au referit la faptul că Estonia a adoptat măsuri similare cu cele ale Partidului „ȘOR”.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: