Sputnik.md

CA a amendat posturile afiliate lui Șor și „RTR Moldova”. Ce nereguli a găsit 

Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat postul TV „RTR Moldova” cu 5 mii de lei pentru difuzarea unei știri privind doliul din Donețk. În cadrul acesteia a fost prezentată doar poziția liderului așa-numitei „Republici Populare Donețk”, Denis Pușilin. De asemenea, pentru încălcări în difuzarea știrilor, CA a amendat posturile tv apropiate lui Ilan Șor, Orhei TV și TV6 – cu 7 mii de lei. 

Decizia de a amenda RTR Moldova a fost luată după monitorizarea buletinului de știri, de ieri seara. În cadrul ediției a apărut o știre despre declarația de doliu de la Donețk în legătură cu moartea unor oameni, în urma unui atac cu rachete. Sursa știrii a fost o postare pe canalul de Telegram a liderului așa-numitei „Republici Populare Donețk”, Denis Pușilin, care a spus că Ucraina a lansat racheta. Poziția părții ucrainene în știre nu a fost.

CA a efectuat monitorizarea în urma unei sesizări a președintelui Comunității WatchDog, Valeriu Pașa, care a atras atenția asupra acestui lucru.

Postul TV a spus că în momentul publicării materialului cu Pușilin, nu exista o poziție a părții ucrainene. Reprezentanții televiziunii au mai declarat că legea garantează libertatea de exprimare și s-au plâns că și alte canale TV dau adesea știri despre războiul din Ucraina doar pe baza unei singure surse – poziția ucraineană.

Cu toate acestea, conform datelor CA, poziția Ucrainei care este că racheta a fost lansată de armata rusă, a apărut până la momentul publicării materialului. Astfel, canalul TV a fost amendat cu 5 mii de lei.

Posturile de televiziune TV6 și Orhei TV au primit amenzi de 7 mii de lei și câte 5 avertizări. Decizia a fost luată în urma monitorizării știrilor de seară, în perioada 9-11 martie.

CA a constatat mai multe încălcări de monitorizare. De exemplu, într-una dintre știri despre trei copii refugiați care vor frecventa o grădiniță din Orhei, se spune că trei grădinițe din Orhei au fost renovate datorită Partidului „ȘOR”. Jurnalistul nu indică cum a ajutat Partidul la reparația grădinițelor: a sponsorizat reparația „sau altfel a favorizat-o”.

Într-o altă știre despre propunerea Partidului „ȘOR” de a reduce accizele la combustibil pentru scăderea prețurilor se spune că Estonia a acceptat propunerea Partidului „ȘOR”. Deși, după cum a precizat CA, propunerea a fost adresată Guvernului Republicii Moldova. Mai mult, în știre se vorbește despre propunerea Partidului de a reduce accizele la combustibil, dar nu se prezintă poziția Guvernului, nu se explică de ce nu le place propunerea celor de la guvernare, dar și nici opinia experților independenți nu este prezentată.

O altă încălcare a vizat reflectarea războiului din Ucraina. Prezentând subiectul laboratoarelor biologice de pe teritoriul Ucrainei, postul TV citând un portal românesc a spus că subsecretarul de stat american Victoria Nuland a recunoscut prezența laboratoarelor americane în Ucraina. Deși, de fapt, Nuland nu a spus că laboratoarele aparțin Statelor Unite. La finalul materialului se declară că „Rusia a avertizat anterior că se lucrează la crearea armelor biologice”. Poziția Ucrainei în știre nu a fost prezentată.

Compania Media Resurse, care deține ambele canale TV, a recunoscut greșeala atunci când a reflectat războiul din Ucraina. Totodată, comentând materialul cu grădinițele, compania a declarat că Partidul „ȘOR” a modificat bugetul care a și permis reparația. Explicând conținutul știrii despre reducerea accizelor, Media Resurse a menționat că s-au referit la faptul că Estonia a adoptat măsuri similare cu cele ale Partidului „ȘOR”.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: