Calitatea aerului din Chișinău și Bălți. Vești bune de la Agenția de Mediu
Full Article 3 minutes read

Calitatea aerului din Chișinău și Bălți. Vești bune de la Agenția de Mediu

Agenția de Mediu a Republicii Moldova a prezentat date cu privire la calitatea aerului pe 4 ianuarie, în Chișinău și Bălți. Instituția menționează că se înregistrează o îmbunătățire semnificativă a situației. Totuși, Agenția spune că „nu sunt excluse depășiri ale normelor sanitare pentru perioade scurte de timp”. 

Reprezentanții Agenției declară că în ultimele 24 de ore, factorii meteorologici au contribuit predominant la dispersia poluanților din aer, prin vântul din nord-vest îndeosebi moderat. Aceasta, potrivit instituției, a condus la „o îmbunătăţire semnificativă a situaţiei”.

Valorile înregistrate ale poluanților s-au încadrat în limitele stabilite, cu excepția concentrațiilor particulelor în suspensie (PM10) care au depășit limitele de referință (50 µg/mᶾ), înregistrând pe 3 ianuarie valoarea medie zilnică de 66,09 µg/mᶾ (1,3 ori depăşire).

Însă, potrivit Agenției, începând cu primele ore ale zilei de 4 ianuarie valorile înregistrate sunt în limitele normei admisibile.

Instituția spune că pentru NO2, pe 3 ianuarie şi în dimineaţa de 4 ianuarie „s-au înregistrat depăşiri nesemnificative”.

„Conform prognozei calităţii aerului atmosferic în intervalul 4-5 ianuarie, influența fronturilor atmosferice, alternarea maselor de aer, izolat ploile slabe și vântul din sud-vest îndeosebi moderat vor contribui la dispersia poluanților în aer”, susține Agenția.

La fel, instituia precizează că nu sunt excluse depășiri ale normelor sanitare pentru perioade scurte de timp.

Potrivit unui site care prezintă calitatea aerului, pentru ziua de 4 ianuarie în Chișinău și Bălți „calitatea aerului este acceptabilă pentru majoritatea persoanelor” – „totuşi, grupurile de persoane sensibile pot experimenta simptome minore până la moderate la expunerea prelungită”.

Calitatea aerului din Chișinău și Bălți. Vești bune de la Agenția de Mediu

Pe 3 ianuarie, Primăria Chișinău a anunțat că expediat o scrisoare autorităților centrale cu privire la poluarea aerului în capitală. Municipalitatea a solicitat să-i fie oferite cauzele și sursele de poluare atmosferică înregistrate în Chișinău, în ultima perioadă.

Tot pe 3 ianuarie, Ministerul Mediului declara că în capitală se menține nivelul ridicat de poluare a aerului. În primele zile ale noului an, potrivit instituției, s-a înregistrat concentrații sporite pentru particulele în suspensie PM10 mkm, limita fiind depășită de 2,8 ori.

Se menționa că „motivele care au contribuit la acumularea poluanților în aer ar fi condițiile meteorologice neobișnuit de calde pentru această perioadă a anului, caracterizat prin influența aerului cald în combinație cu vântul slab și prezența straturilor de reținere”. Depășirea semnificativă, potrivit Ministerului, este condiționată și de nivelul ridicat a traficului rutier din unele sectoare, fumul și funinginea de la încălzirea locuințelor și din zonele industriale.

Și la Bălți nivelul de poluare a aerului este majorat, comunica pe 3 ianuarie Agenția de Mediu. Potrivit instituției, în municipiu era depășită norma sanitară a concentrației maxime de dioxid de azot – de 1,1 ori.

Ulterior, Agenția de Mediu a venit cu mai multe recomandări pentru cetățeni pentru a se proteja de efectele nocive ale poluării:

  • verificați zilnic prognozele de poluare a aerului pe pagina oficială a Agenției de Mediu sau pe pagina de facebook, pentru a ști când aerul este nesănătos;
  • scurtați plimbările și efortul fizic depus în exterior;
  • aerisiți locuinţele să doar în orele dimineţii.
  • evitați să faceți exerciții fizice în apropierea zonelor cu trafic rutier mare.
  • folosiți mai puțină energie electrică acasă.
  • folosiți cât mai rar mașina personală. Folosiți mijloacele de transport publice sau alte alternative ca deplasarea cu bicicleta, trotineta sau mersul pe jos.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: