Campanie anti-mită. Ofițerii CNA vor vor fi delegaţi la centrele de supraveghere a examenelor de BAC
Full Article 2 minutes read

Campanie anti-mită. Ofițerii CNA vor vor fi delegaţi la centrele de supraveghere a examenelor de BAC

Centrul Național Anticorupție (CNA), în comun cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, au inițiat activități de informare și sensibilizare a responsabililor din sistemul  educațional, implicați în procesul de asigurare a examenelor de Bacalaureat 2021. Ofițerii CNA vor fi delegaţi la centrele de supraveghere a examenelor, de unde vor monitoriza procesul prin intermediul camerelor video. 

Cadrele didactice sunt atenţionate şi îndemnate să dea dovadă de corectitudine, responsabilitate și integritate în procesul de supraveghere și evaluare a BAC-lui. De asemenea, conducătorii de toate nivelele sunt informați despre standardele de integritate profesională și anume: respectarea regimului juridic al cadourilor, a influențelor necorespunzătoare, a conflictelor de interese, dar şi modalitățile de denunțare a manifestărilor de corupție și răspunderea pentru lipsa integrității.

Potrivit lui Ion Pruteanu, şef al Direcţiei educaţie anticorupţie a CNA, scopul activităților de informare este cultivarea şi dezvoltarea componentei de prevenire în rândul cadrelor didactice. „Scopul tuturor, inclusiv al CNA, al Ministerului Educaţiei şi al Agenţiei Naționale pentru Curriculum și Evaluare este ca acest proces de examinare să se desfăşoare în conformitate cu cele mai înalte standarde de integritate şi corectitudine şi să nu fie umbrit de tentative de mituire, de influenţe necorespunzătoare sau de alte comportamente neetice”, a menţionat Pruteanu.

„Ofiţeri ai CNA vor fi delegaţi la centrele de supraveghere a examenelor, de unde vor monitoriza procesul prin intermediul camerelor video. Permiterea copierii, primirea cadourilor necuvenite sau nedeclararea cadourilor de politeţe, precum şi acceptarea unor recompense ilicite în schimbul unor favoruri atrag sancţiuni disciplinare, iar în cazul conducătorilor poate surveni răspunderea penală”, se arată în comunicatul CNA.

În anul 2020, examenele de bacalaureat au fost anulate, iar un an mai devreme a fost un număr mic de adresări la CNA privind unele abateri în procesul examenelor – cazuri transmise spre soluţionare la Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: