flickr/parliamentrm

Campaniile de dezinformare vor deveni trădare de patrie? Primele consultări publice asupra legii propuse de PAS

Cetățenii moldoveni care acționează în interesul unor state străine sau al unor formațiuni anticonstituționale în scopul desfășurării unor activități ostile împotriva Republicii Moldova vor fi judecați pentru trădare de patrie. Sub această noțiune, însă, ar putea intra inclusiv campaniile de dezinformare. Mai mult, persoanele vor putea fi judecate chiar și în lipsa dovezilor privind prejudiciul adus statului. Deputații PAS Lilian Carp și Igor Chiriac propun modificarea legislația în ceea ce privește noțiunea de „trădare de patrie”. Cei doi deputați au propus un amendament la articolul 337 din Codul Penal. Pe 24 mai, la Parlament, au avut loc primele consultări publice.

Potrivit comunicatului de presă a Parlamentului, scopul amendamentului este de a consolida cadrul normativ pentru asigurarea securității statului și combaterea activităților infracționale care vizează suveranitatea, independența și securitatea țării.

Consultările publice asupra acestui amendament au avut loc la Parlament cu participarea reprezentanților Ministerului Justiției, Procuraturii Generale și a Serviciului de Informații și Securitate.

Amendamentul propune ca în Codul Penal să se stipuleze că „trădarea de Patrie, adică fapta săvârşită intenţionat, de către un cetăţean al Republicii Moldova, împotriva suveranităţii, independenței, unității, indivizibilității, securității sau capacităţii de apărare a Republicii Moldova, în interesul unui stat străin, unei organizații străine, unei entități anticonstituționale sau reprezentanţilor lor, este exprimată prin: trecere de partea inamicului pe timp de război sau conflict armat; spionaj; divulgare a secretului de stat; acordare de ajutor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului.”

Conform legislației în vigoare, acțiunile cetățeanului trebuie să aducă prejudicii patriei, iar noua variantă exclude această obligativitate. Adică, pentru a condamna o persoană conform acestui articol, nu este necesar ca aceasta să fi adus prejudicii concrete prin acțiunile sale.

În plus, deputații au propus înlocuirea cuvântului „dușman” cu „inamic”, deoarece conceptul de „dușman”, în sens juridic, este aplicabil doar în timpul războiului.

În prezent, pentru trădarea patriei se prevede o pedeapsă de la 12 până la 20 de ani de închisoare. Însă pentru funcționarii publici, deputații propun înăsprirea pedepsei.

Unul dintre autorii modificărilor legislative, deputatul PAS Igor Chiriac, a explicat că prin trădare în interesul unui stat străin, al unei organizații străine, al unor formațiuni anticonstituționale sau al reprezentanților acestora, se înțelege și desfășurarea campaniilor de dezinformare. De asemenea, acesta a precizat că prin trădare se înțelege și activitatea organizată care, pe o perioadă de timp, este îndreptată spre atingerea unor scopuri ostile și a dat drept exemplu România.

Andrian Cheptonar, deputat PAS, a opinat în timpul consultării că-și dorește ca legea în noua formulă să permită tragerea la răspundere a blocurilor politice constituite în străinătate, precum să și combată fenomenul așa numiților „cărăuși” de bani din Federația Rusă, care ar fi transportat bani în interesul unei „grupări criminale”.

Adițional, propunerea legislativă prevede introducerea unei noi forme de trădare de patrie, care implică „acordarea de ajutor unui stat străin, unei organizații străine, unei entități anticonstituționale sau reprezentanților lor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului. Acest lucru se poate exprima inclusiv prin campanii de dezinformare, activitate organizată, într-o anumită perioadă de timp, pusă la cale pentru a realiza obiective ostile prin dezinformarea societății, activitate care este de natură să aducă atingere suveranităţii, independenței, unității, indivizibilității, securității sau capacităţii de apărare a Republicii Moldova”.

În amendament figurează și circustanțele agravate când trădarea de patrie se săvârșește cu scop de a obține beneficiu material și când drept urmare a trădării își pierd viața cetățenii Moldovei.

 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: