Mediafax

Canada investighează moartea miliardarilor de pe Titan: cât timp durează o astfel de anchetă 

Autorităţile canadiene au început sâmbătă ancheta accidentului submersibilului privat Titan, dispărut în apropierea epavei Titanicului în Atlanticul de Nord cu 5 persoane la bord. A doua anchetă, distinctă, a fost deschisă de către Jandarmeria regală canadiană.

Biroul pentru siguranţa transporturilor din Canada (BST) „a început o anchetă de securitate (…) asupra incidentului mortal în care a fost implicată nava Polar Prince”, nava canadiană de pe care a plecat duminică micul submersibil de turism, a anunţat sâmbătă preşedinta acesteia, Kathy Fox, scrie digi24.ro.

O astfel de anchetă durează de obicei între 18 şi 24 de luni, dar BST va încerca „să meargă mai repede, pentru că ştim că toată lumea vrea răspunsuri, mai ales familiile”, a menționat ea.

O echipă a BST a sosit la St. John’s, în Newfoundland şi Labrador, şi „examinează locul evenimentului şi epava, audiază martorii şi adună toate informaţiile relevante”, a adăugat Kathy Fox.

Biroul pentru siguranţa transporturilor din Canada este organismul însărcinat cu anchetele privind accidentele aeriene, feroviare şi maritime, cu scopul de a îmbunătăţi siguranţa transportului. El nu se pronunţă asupra unor eventuale răspunderi civile sau penale.

A doua anchetă, distinctă, a fost deschisă de către Jandarmeria regală canadiană (GRC). Anchetatorii săi „au început să examineze circumstanţele care au dus la moartea celor cinci persoane aflate la bordul submersibilului”, a declarat sâmbătă Kent Osmond, un responsabil al GRC din provincia Newfoundland şi Labrador.

Acesta din urmă urmează să se evalueze „dacă este justificată o anchetă completă a GRC”, a indicat el, precizând că „o astfel de anchetă va fi derulată numai dacă analiza noastră a circumstanţelor indică faptul că legi penale federale sau provinciale ar fi putut fi încălcate”.

***

Garda de Coastă a Statelor Unite a anunţat joi că cei cinci pasageri de pe Titan, submersibil de turism ştiinţific care a dispărut duminică în Atlantic, au murit în „implozia catastrofală” a ambarcaţiunii.

OceanGate Expeditions, compania care a deținut și a operat Titan, are sediul în SUA, dar submersibilul a fost înregistrat în Bahamas. OceanGate are sediul în Everett, Washington. Pe de altă parte, nava Polar Prince, era din Canada, iar victimele erau din Anglia, Pakistan, Franța și SUA.

Echipajul era compus din:

Stockton Rush – pilotul american de submersibil și fondatorul companiei Ocean Gate;

Hamish Harding – om de afaceri britanic;

Shahzada Dawood – miliardar pakistanez;

Fiul său – Sulaiman Dawood;

Paul-Hneri Nargeolet – scafandru francez și expert în epava vasului RMS Titanic.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Cazul elevei bătute în curtea școlii: Avocatul Copilului critică utilizarea imaginilor în scop politic

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, s-a sesizat din oficiu în legătură cu cazul de violență asupra unei eleve, agresată și umilită în curtea unei școli. Potrivit Ombudsmanului Copilului, cazul va fi examinat prin prisma modului în care instituția de învățământ a prevenit și a răspuns situației. Totodată, Coroi a condamnat utilizarea imaginilor în scop politic, dar și distribuirea de către unele instituții media a acestora fără a fi blurate fețele, expunând astfel copiii participanți.

„Copiii au dreptul la protecție față de violență în toate mediile, inclusiv cel școlar. Ombudsmanul Copilului va examina cazul din perspectiva prevenirii și răspunsului oferit de instituția de învățământ, în baza Codului Educației”, se menționează în comunicatul oficial.

De asemenea, Vasile Coroi a salutat abordarea instituțiilor media care au relatat cazul fără a difuza imaginile video sau le-au publicat într-o formă blurată, astfel încât identitatea copiilor să nu poată fi recunoscută. În același timp, a criticat publicațiile care au prezentat înregistrările fără a proteja identitatea minorilor.

„În același timp, alte instituții mass-media au preluat imaginile nealterate, expunând copiii participanți. Ombudsmanul Copilului îndeamnă instituțiile mass-media/jurnaliștii la responsabilitate socială, respectarea legislației și a Codului deontologic al jurnalistului”, se mai arată în reacția instituției.

Totodată, Coroi a calificat drept „regretabil” faptul că imaginile au fost utilizate și în scop politic.

„Regretabil este, de asemenea, că imaginile video au fost publicate și comentate de unii politicieni, cu blamarea copiilor, în unul dintre cazuri inclusiv a copiilor din organizația de tineret a unui partid politic concurent. Avocatul Poporului pentru drepturile copilului va monitoriza aceste situații și va aprecia, în fiecare caz în parte, acțiunile pe care urmează să le întreprindă în vederea asigurării respectării drepturilor copiilor”, se precizează în comunicat.

În acest context, este de menționat că Ion Bulgac, consilier în cabinetul primarului capitalei și membru al Mișcării Alternativa Națională (MAN), a distribuit pe canalul său de Telegram imaginile agresiunii, însoțite de un comentariu critic la adresa politicilor promovate de guvernare pentru combaterea bullyingului.

„Toate politicile deputatului Eugen Sinchevici, milioane de euro păpate pentru combaterea bullyingului și crearea consiliilor de elevi cu bratvaua de la CNTM au avut efect, se vede”, a scris acesta în postarea sa.

***

Amintim că pe rețelele de socializare au apărut imagini video în care o elevă este bătută, împinsă și umilită chiar în curtea unei școli. Deocamdată, nu se cunoaște cu exactitate nici în ce instituție a avut loc incidentul, nici când. Ministerul Educației a anunțat că colaborează îndeaproape cu poliția pentru investigarea cazului, în timp ce Direcția generală educației a Primăriei Chișinău promite sancțiuni.

În înregistrările video se observă cum două eleve se bat, în timp ce alți elevi, adunați în jur, le încurajează. Una dintre fete este lovită din mai multe direcții, este împinsă, iar la final este forțată să se așeze în genunchi în fața celeilalte și să-și ceară scuze.

Cu o reacție a venit și Direcția generală educație, tineret și sport a Primăriei Chișinău. Aceasta a informat că sprijină ancheta pentru ca toți cei implicați, inclusiv instituția unde a avut loc incidentul, să fie identificate.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: