Candidatul PAS la șefia Primăriei Orhei va contesta rezultatul alegerilor, după ce pretendenta lui Șor a câștigat din primul tur
Full Article 3 minutes read

Candidatul PAS la șefia Primăriei Orhei va contesta rezultatul alegerilor, după ce pretendenta lui Șor a câștigat din primul tur

Candidatul Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) la funcția de primar al muncipiului Orhei, Sergiu Stanciu, susține că algerile au fost „fraudate”. Se întâmplă după ce, preliminar, contracandidata sa, Tatiana Cociu, care a participat din partea Forței Alternative și de Schimbare a Moldovei (FASM) – afiliată oligarhului fugar Ilan Șor – a câștigat algerile din primul tur. Stanciu a declarat că a documentat mai multe cazuri de falsificare a scrutinului și a depus sesizări la Comisia Electorală Centrală și Poliție. Acesta a precizat că va contesta rezultatele alegerilor.

Potrivit datelor preliminare publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC), candidata FASM – formațiune afiliată fugarului Ilan Șor – Tatiana Cociu a câștigat alegerile cu 57,59% din sufragii. Pe locul doi în cadrul alegerilor, la mare distanță, s-a clasat pretendentul PAS, Sergiu Stanciu – cu 17,00%.

În dimineața de 6 noiembrie, Sergiu Stanciu a publicat un mesaj pe Facebook în care a acuzat că alegerile au fost „fraudate”.

La Orhei, grupul criminal organizat a acționat așa cum știe cel mai bine s-o facă. O adevărată operațiune specială de fraudare a scrutinului. Au încălcat legea și sfidat statul de drept prin folosirea vădită a resurselor administrative, primăria și consiliul raional. Au dirijat și orchestrat procesul de cumpărare a votului prin implicarea directă a președinților și operatorilor secțiilor de votare. Au făcut agitație electorală în secțiile de votare în ziua votului și cel mai grav, au forțat prin amenințări și șantaj ieșirea la vot a unor cetățeni. Au aruncat în această luptă toate resursele lor, inclusiv prin partide și candidați păpușă care fac parte din grupare și le pot acoperi spatele. Au umflat peste noapte un concurent electoral pentru a se asigura în cazul unui eventual tur doi. Toate acestea se întâmplă în ochii noștri și în fața unor autorități aparent neputincioase”, se arată în mesaj.

Stanciu a precizat că echipa sa a documentat mai multe cazuri de încălcări și a depus la CEC și Poliție. „Avem suficiente dovezi și argumente pentru ca acești concurenți să fie eliminați din cursă. Vom contesta aceste rezultate”, a declarat acesta.

Totodată, Sergiu Stanciu a ținut să le mulțumească locuitorilor din Orhei care l-au votat.

Mulțumesc tuturor celor care au crezut că se poate câștiga la Orhei. Fără fraudă și voturi cumpărate rezultatul ar fi fost altul. Mulțumesc orheienilor, susținătorilor, celor cu caracter și demnitate!”, a spus acesta.

Amintim că, pe 5 noiembrie, în Republica Moldova s-au desfășurat alegeri locale generale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: