Știri.md

Candidatul PAS la șefia Primăriei Orhei va contesta rezultatul alegerilor, după ce pretendenta lui Șor a câștigat din primul tur

Candidatul Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) la funcția de primar al muncipiului Orhei, Sergiu Stanciu, susține că algerile au fost „fraudate”. Se întâmplă după ce, preliminar, contracandidata sa, Tatiana Cociu, care a participat din partea Forței Alternative și de Schimbare a Moldovei (FASM) – afiliată oligarhului fugar Ilan Șor – a câștigat algerile din primul tur. Stanciu a declarat că a documentat mai multe cazuri de falsificare a scrutinului și a depus sesizări la Comisia Electorală Centrală și Poliție. Acesta a precizat că va contesta rezultatele alegerilor.

Potrivit datelor preliminare publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC), candidata FASM – formațiune afiliată fugarului Ilan Șor – Tatiana Cociu a câștigat alegerile cu 57,59% din sufragii. Pe locul doi în cadrul alegerilor, la mare distanță, s-a clasat pretendentul PAS, Sergiu Stanciu – cu 17,00%.

În dimineața de 6 noiembrie, Sergiu Stanciu a publicat un mesaj pe Facebook în care a acuzat că alegerile au fost „fraudate”.

La Orhei, grupul criminal organizat a acționat așa cum știe cel mai bine s-o facă. O adevărată operațiune specială de fraudare a scrutinului. Au încălcat legea și sfidat statul de drept prin folosirea vădită a resurselor administrative, primăria și consiliul raional. Au dirijat și orchestrat procesul de cumpărare a votului prin implicarea directă a președinților și operatorilor secțiilor de votare. Au făcut agitație electorală în secțiile de votare în ziua votului și cel mai grav, au forțat prin amenințări și șantaj ieșirea la vot a unor cetățeni. Au aruncat în această luptă toate resursele lor, inclusiv prin partide și candidați păpușă care fac parte din grupare și le pot acoperi spatele. Au umflat peste noapte un concurent electoral pentru a se asigura în cazul unui eventual tur doi. Toate acestea se întâmplă în ochii noștri și în fața unor autorități aparent neputincioase”, se arată în mesaj.

Stanciu a precizat că echipa sa a documentat mai multe cazuri de încălcări și a depus la CEC și Poliție. „Avem suficiente dovezi și argumente pentru ca acești concurenți să fie eliminați din cursă. Vom contesta aceste rezultate”, a declarat acesta.

Totodată, Sergiu Stanciu a ținut să le mulțumească locuitorilor din Orhei care l-au votat.

Mulțumesc tuturor celor care au crezut că se poate câștiga la Orhei. Fără fraudă și voturi cumpărate rezultatul ar fi fost altul. Mulțumesc orheienilor, susținătorilor, celor cu caracter și demnitate!”, a spus acesta.

Amintim că, pe 5 noiembrie, în Republica Moldova s-au desfășurat alegeri locale generale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Moldova va putea exporta mai multă energie regenerabilă în UE. Ministru: „Producătorii vor obține profituri suplimentare”

Capacitatea maximă de export a energiei electrice din Ucraina și Moldova către țările UE a fost majorată la 900 MW. Despre aceasta a anunțat Ministerul Energiei. Potrivit sursei citate, din această capacitate, Republicii Moldova îi revin 15% sau 135 MW.

„Creșterea capacității maxime de export de la 650 la 900 MW va facilita echilibrul sistemului energetic și va permite producătorilor de energie electrică din surse regenerabile din Moldova să exporte mai mult și să obțină profituri suplimentare”, se menționează într-un comunicat al Ministerului.

 La sfârșitul lunii mai 2025, capacitatea totală instalată a centralelor electrice din surse de energie regenerabilă (SER) a ajuns la 689,17 MW, cu peste 109 MW instalate în doar 5 luni.

Limita anterioară pentru capacitatea maximă de export de energie electrică din Ucraina și Moldova către țările Uniunii Europene a fost de 650 MW. Aceasta a fost în vigoare din 1 mai.

Începând cu martie 2025, Operatorii de Sisteme de Transport (TSO) din Europa Continentală reevaluează lunar capacitatea comercială între UE, Republica Moldova și Ucraina și o adaptează la necesitățile și condițiile sistemului.

Menționăm că din 1 ianuarie 2025 este aplicat un mecanism care permite achiziționarea prioritară a energiei regenerabilă din piață de către „Energocom”, pentru acoperirea deficitului, dar care permite și exportul de energie regenerabilă atunci când consumul intern este acoperit.

În prezent, R. Moldova își asigură necesitățile din energia regenerabilă produsă în țară. Pe 29 iunie 2025, Moldova a atins un nou record național în sectorul energetic, cu o pondere de 48% din consumul total de energie electrică acoperit din surse regenerabile interne — fotovoltaice, eoliene și hidro. În anumite intervale orare, aceste surse au generat chiar și peste 82% din energia consumată la nivel național.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: