Republica Moldova intră în top 5 țări unde vin refugiații din Ucraina. În acest context, premierul Natalia Gavrilița a fost întrebată câți refugiați mai poate primi țara noastră și dacă putem ajunge la o criză umanitară în acest sens. Prim-ministrul a evidențiat că autoritățile depun efort la moment pe tranzitul populației, odată ce capacitatea țării a fost deja depășită.
Premierul a declarat că capacitățile Republicii Moldova sunt limitate.
„Avem foarte multe probleme cu care se confruntă economia și populația țării, de aceea prioritatea noastră deja este să oferim aceste linii verzi pentru tranzitul refugiaților spre alte țări prin curse de trenuri instituite recent, curse aeriene și rute de autobuze care vor duce refugiații din punctele de intrare în țară spre punctele de ieșire”, a spus Gavrilița.
În același timp, prim-ministrul a spus că capacitatea țării a fost deja depășită. „Ne dăm seama că această bunătate nu poate dăinui pe termen foarte lung”, a comunicat premierul.
***
Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, în perioada 24 februarie – 7 martie, pe teritoriul Republicii Moldova, fluxul de traversări la frontiera de stat a cetățenilor ucraineni a fost de 402.572 traversări, dintre care 239.196 pe sensul de intrare și 163.376 pe sensul de ieșire.
În aceeași perioadă, pe teritoriul Republicii Moldova, în oficiile Biroului Migrație și Azil, au solicitat azil 2.493 străini, dintre care 1.662 cetățeni ucraineni.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.