În cadrul ședinței publice a Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) din 21 iunie a fost aprobată valoarea marjei comerciale specifice la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard pentru semestrul doi al anului 2023. Astfel, marja va crește de la 2,91 la 3,08 lei per litru, adică cu 17 bani.
La stabilirea marjei a fost aplicată actualizarea în baza indicelui prețurilor de consum pentru ultimele 6 luni (decembrie 2022-mai 2023), care constituie 5,75%.
Totodată, în contextul creșterii tot mai accentuată a cotațiilor Platts pentru produsele petroliere, pentru 21 iunie au fost stabilite următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:
– 23,93 lei/litru – pentru benzina COR 95 (+0,5 bani);
– 19,68 lei/litru – pentru motorina standard (+0,8 bani).
Cum se stabilește prețul
În Moldova, spre deosebire de majoritatea țărilor europene, prețurile combustibililor nu sunt determinate de piață. Prețurile maxime de vânzare cu amănuntul pentru benzina AI-95 și motorina convențională sunt stabilite zilnic de Agenția Națională de Reglementare în Energie (ANRE) pe baza unei formule.
(PL * CV) / K + MC + AC + TVA = PC
Unde:
● PL este valoarea medie a cotației Platts (o agenție americană de informații specializată în publicarea cotațiilor de preț pentru petrol și produse petroliere) pentru un anumit tip de combustibil în ultimele 14 zile ($ pe tonă);
● CV — cursul mediu de schimb în lei față de dolari pentru ultimele 14 zile;
● K – densitatea medie a benzinei 1319 litri/tonă sau motorină 845 kg/m3 sau 1183 litri/tonă;
● MC – marja comerciala, stabilită de ANRE la fiecare șase luni;
● AC — accize per litru de combustibil;
● TVA – TVA (20%);
● PC este prețul maxim de vânzare cu amănuntul pentru benzină.
În fiecare zi în formulă se modifică doar cursul dolarului față de leu și cotațiile Platts, care depind de prețurile mondiale la produsele petroliere. Valoarea accizei se poate modifica o dată pe an, iar marja (markup-ul) companiilor de combustibil, care trebuie să acopere toate costurile și să includă profitul, trebuie revizuită de ANRE o dată la șase luni. Atunci când alte componente ale formulei se modifică, se modifică și valoarea finală a TVA-ului.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!