Legislația națională ar putea fi modificată, astfel încât imaginea copiilor și a animalelor să nu mai fie folosite în campaniile electorale de către concurenți. Propunerea a fost făcută în ședința legislativă din 9 noiembrie de către deputatul partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) Lilian Carp, care a ratat șefia Primăriei Chișinău la alegerile din 5 noiembrie, în timp ce deputații examinau, în prima lectură, prevederile legii privind drepturile copilului, care au fost racordate la Convenția ONU din acest domeniu.
Lilian Carp a cerut în ședința plenară din 9 noiembrie modificarea legislației în vigoare, astfel încât să stabilească „tranșant” interzicerea implicării copiilor și utilizării imaginii acestora în orice tip de campanii electorale, chiar dacă sunt copiii candidaților.
„Articolul 19, aliniatul 3, spune că se interzice implicarea copiilor în activitatea partidelor politice și asocierea lor în partide politice. O să vorbesc despre anumite cazuri, când anumite partide politice folosesc copiii, adolescenții de 16-17 ani la distribuirea materialelor. Asta este un caz și trebuie să modificăm și Codul Contravențional, ca să fie mai dur. (…) Doi – când unii politicieni își folosesc inclusiv proprii copii în promovarea campaniei electorale, ceea ce eu tot consider că este oleacă de lipsă de bun simț. Cred că o să facem modificări și la Legea animalelor, pe care o să o votăm, pentru că vedem campanii cu pisici, câini, copii, cu tot ce vrei, numai nu despre programe electorale se vorbește în campanie”, a declarat Lilian Carp.
Secretarul de stat din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Vasile Cușca, care a prezentat amendamentele la legea privind drepturile copiilor, a admis că instituția ar putea cere, în scurt timp, modificarea Codului Electoral și a Codului Contravențional în acest sens.
„După adoptarea acestei legi, noi vom veni cu modificări, amendamente și la alte acte legislative, cum ar fi Codul Contravențional, Codul Electoral, alte acte normative care vizează procesul electoral și vom veni cu aspecte detaliate ce țin de sancționarea celor care vor admite asemenea încălcări. Totodată, vom face claritate pentru ca să nu existe careva interpretări la aceste norme-cadru care le prevedem acum în această lege, pentru că avem și altă legislație, care trebuie amendată în contextul executării pe deplin a normelor cadru din legea menționată”, a declarat Cușca de la tribuna centrală a Parlamentului.
„Chiar va rog, pentru că vedem aceste abuzuri de exploatare a copiilor în campanii electorale, mai ales la distribuția materialelor. Am văzut în toate campaniile cred din ultimii 20 de ani copii de 16-17 ani care sunt exploatați la distribuții de materiale, pentru ca nu găsesc pe altcineva. Este o doleanță nu doar a mea personală, dar noi nu mai putem să admitem să exploatăm copii în campanii electorale”, a răspuns Carp.
De menționat că proiectul de lege votat de parlamentari în prima lectură, pe 9 noiembrie, stipulează principalele definiții din domeniu, elucidează principiile de asigurare a drepturilor copilului, atribuțiile autorităților publice centrale și locale și interacțiunea acestora în procesul de asigurare a respectării drepturilor copilului. Totodată, textul legii a fost completat cu articole noi, care vizează dreptul copilului la libera exprimare, opinie și participare. Potrivit autorilor, proiectul promovează interesul copilului de a beneficia de protecție fără nicio discriminare. Documentul a fost susținut de 60 de deputați.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!