piața centrală Bălți
Влад Чауш

Cartofi mai scumpi, varză mai ieftină. Cum au evoluat prețurile la produsele alimentare în mai

În luna mai 2020 inflaţia anuală (pentru ultimele 12 luni) a constituit 4,05%, inclusiv la produse alimentare – 7,79%, mărfuri nealimentare – 0,56% și servicii prestate populaţiei – 3,41%. Datele au fost publicate de Biroul Naţional de Statistică (BNS), pe 10 iunie.

Astfel, potrivit BNS, indicele preţurilor de consum (IPC) în luna mai, faţă de aprilie, a constituit 100,22%.

Creşterea preţurilor medii de consum cu 0,22% a fost determinată de majorarea preţurilor la produsele alimentare cu 0,82%.

Produsele alimentare care s-au scumpit în mai

În luna mai 2020, faţă de aprilie 2020, au fost înregistrate creşteri de preţuri la următoarele produse alimentare:

cartofi – cu 15,5%,

fructe proaspete – cu 6,0% (inclusiv: pomușoare de livadă – cu 15,9%, fructe exotice – cu 11,0%, citrice – cu 5,2%, fructe de livadă sămânțoase – cu 3,8%),

boboase – cu 5,1%,

făină de grâu – cu 3,4%,

crupe – cu 2,6%,

orez – cu 1,8%,

făină de porumb și votcă – cu a câte 1,6%

paste făinoase – cu 1,3%

zahăr tos – cu 0,8%.

Produsele care s-au ieftinit în luna mai

Totodată, în perioada de raport au scăzut preţurile la:

legume proaspete – cu 2,6% (în special: dovlecei de import – cu 16,8%, varză – cu 11,2%, vinete – cu 7,9%, usturoi – cu 6,5%, sfeclă roșie și castraveți – cu a câte 5,0%, ceapă uscată – cu 3,3%, tomate – cu 3,1%),

slănină neprelucrată – cu 2,3%,

brânză din lapte de vacă – cu 1,0%,

cașcaval – cu 0,6%,

lapte integral și miere de albine – cu a câte 0,3%.

Dacă ne referim la mărfurile nealimentare, menţionăm că diminuarea prețurilor cu 0,3% a fost influențată nemijlocit de reducerea prețurilor la combustibili – cu 2,9% (inclusiv la: gaz lichefiat ambalat în butelii – cu 6,4%, carburanti – cu 5,0%). Preţurile la majoritatea mărfurilor au rămas la nivelul lunii precedente. Au fost înregistrate unele reduceri de prețuri la aragazuri, televizoare, aparate pentru prelucrarea informației, telefoane, frigidere și congelatoare, mărfuri chimice de uz casnic, autoturisme, pulovere, sacouri pentru bărbați și copii, costume, scurte, trenciuri și fuste pentru femei, scurte, ciorapi, șosete și ștrampi pentru copii, cizme de iarnă pentru femei – până la 0,8%.

Totodată, au fost înregistrate creşteri de preţuri la pantofi pentru copii, bluze și ghete pentru femei – cu a câte 1,4%, aspiratoare – cu 1,2%, produse de sanitărie și igienă – cu 0,8%, detergenți – cu 0,6%, țigări – cu 0,9%.

Potrivit Biroului Național de Statistică, tarifele la serviciile prestate populaţiei în luna mai 2020 au rămas la nivelul lunii aprilie 2020. A fost înregistrată majorare numai la serviciile transportului aerian de pasageri (rezervarea biletelor pentru luna iulie) – cu 2,2%, transportarea gunoiului (mun. Comrat) – cu 1,8%, plata pentru serviciile bonei – cu 1,4%, serviciile rituale – cu 0,8%.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: