piața centrală Bălți
Влад Чауш

Cartofi mai scumpi, varză mai ieftină. Cum au evoluat prețurile la produsele alimentare în mai

În luna mai 2020 inflaţia anuală (pentru ultimele 12 luni) a constituit 4,05%, inclusiv la produse alimentare – 7,79%, mărfuri nealimentare – 0,56% și servicii prestate populaţiei – 3,41%. Datele au fost publicate de Biroul Naţional de Statistică (BNS), pe 10 iunie.

Astfel, potrivit BNS, indicele preţurilor de consum (IPC) în luna mai, faţă de aprilie, a constituit 100,22%.

Creşterea preţurilor medii de consum cu 0,22% a fost determinată de majorarea preţurilor la produsele alimentare cu 0,82%.

Produsele alimentare care s-au scumpit în mai

În luna mai 2020, faţă de aprilie 2020, au fost înregistrate creşteri de preţuri la următoarele produse alimentare:

cartofi – cu 15,5%,

fructe proaspete – cu 6,0% (inclusiv: pomușoare de livadă – cu 15,9%, fructe exotice – cu 11,0%, citrice – cu 5,2%, fructe de livadă sămânțoase – cu 3,8%),

boboase – cu 5,1%,

făină de grâu – cu 3,4%,

crupe – cu 2,6%,

orez – cu 1,8%,

făină de porumb și votcă – cu a câte 1,6%

paste făinoase – cu 1,3%

zahăr tos – cu 0,8%.

Produsele care s-au ieftinit în luna mai

Totodată, în perioada de raport au scăzut preţurile la:

legume proaspete – cu 2,6% (în special: dovlecei de import – cu 16,8%, varză – cu 11,2%, vinete – cu 7,9%, usturoi – cu 6,5%, sfeclă roșie și castraveți – cu a câte 5,0%, ceapă uscată – cu 3,3%, tomate – cu 3,1%),

slănină neprelucrată – cu 2,3%,

brânză din lapte de vacă – cu 1,0%,

cașcaval – cu 0,6%,

lapte integral și miere de albine – cu a câte 0,3%.

Dacă ne referim la mărfurile nealimentare, menţionăm că diminuarea prețurilor cu 0,3% a fost influențată nemijlocit de reducerea prețurilor la combustibili – cu 2,9% (inclusiv la: gaz lichefiat ambalat în butelii – cu 6,4%, carburanti – cu 5,0%). Preţurile la majoritatea mărfurilor au rămas la nivelul lunii precedente. Au fost înregistrate unele reduceri de prețuri la aragazuri, televizoare, aparate pentru prelucrarea informației, telefoane, frigidere și congelatoare, mărfuri chimice de uz casnic, autoturisme, pulovere, sacouri pentru bărbați și copii, costume, scurte, trenciuri și fuste pentru femei, scurte, ciorapi, șosete și ștrampi pentru copii, cizme de iarnă pentru femei – până la 0,8%.

Totodată, au fost înregistrate creşteri de preţuri la pantofi pentru copii, bluze și ghete pentru femei – cu a câte 1,4%, aspiratoare – cu 1,2%, produse de sanitărie și igienă – cu 0,8%, detergenți – cu 0,6%, țigări – cu 0,9%.

Potrivit Biroului Național de Statistică, tarifele la serviciile prestate populaţiei în luna mai 2020 au rămas la nivelul lunii aprilie 2020. A fost înregistrată majorare numai la serviciile transportului aerian de pasageri (rezervarea biletelor pentru luna iulie) – cu 2,2%, transportarea gunoiului (mun. Comrat) – cu 1,8%, plata pentru serviciile bonei – cu 1,4%, serviciile rituale – cu 0,8%.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

timpul.md

Pericol de inundații în nordul țării: Nivelul Prutului ar putea crește cu până la 3 metri

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis un cod galben de creștere a nivelului apei pe râul Prut, valabil în perioada 19–22 iulie. Potrivit SHS, în zonele joase este posibilă ieșirea apei în luncă și inundarea terenurilor agricole din raioanele Briceni și Edineț.

„Având în vedere situația hidrometeorologică din cursul superior al râului Prut (Ucraina), unde s-au înregistrat ploi abundente, în perioada 19–22 iulie, pe sectorul s. Criva – or. Costești va continua creșterea nivelului apei. Creșterea totală este estimată între 1,60 și 3,00 metri față de nivelul înregistrat la data de 18 iulie, ora 08:00”, se arată în avertizarea hidrologică emisă de SHS.

Instituția atenționează populația să manifeste prudență.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: