Cât a costat noul „nume” al aeroportului din Chișinău? Precizările ministrului Andrei Spînu
Full Article 2 minutes read

Cât a costat noul „nume” al aeroportului din Chișinău? Precizările ministrului Andrei Spînu

Schimbarea abrevierii Aeroportului Internațional Chișinău din KIV în RMO nu a costat statul nici un bănuț, deși procedura a fost una de durată – mai bine de un an de zile. Cel puțin asta susține ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

„Obiectivul nostru de bază a fost să scăpăm de o moștenire sovietică a ceea ce înseamnă „Kișiniov”, pentru că asta reprezenta acea prescurtare. (…) RMO a fost de la Republica Moldova, să fie foarte clar. (…) Cred că noi foarte repede ne vom obișnui cu această nouă abreviatură, care reprezintă denumirea țării noastre. Cred că este un pas foarte bun pentru identitatea noastră (…) Nu sunt costuri atribuite acestei modificări. Ca să cunoașteți, a fost o procedură destul de lungă, a durat aproape un an de zile ca să reușim să facem această schimbare”, a declarat Andrei Spînu pe 20 decembrie.

Precizăm că, începând cu 18 ianuarie 2024, codul din trei litere utilizat pentru identificarea Aeroportului Internațional Chișinău va fi schimbat în RMO – de la Republica Moldova. În prezent abrevierea după care se identifică aeroportul este KIV, care vine de la Кишинёв – denumirea rusească a orașului Chișinău.

De menționat că multe aeroporturi din întreaga lume au un cod din trei litere, care le este atribuit de Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA). Codurile IATA pentru aeroporturi sunt utilizate de companiile aeriene, agențiile de bilete, sistemele computerizate de rezervare a biletelor și alte organizații interesate pentru a comunica informații legate de organizarea activităților comerciale în domeniul transportului aerian de pasageri și de interacțiune a diferitelor întreprinderi în cadrul acestor activități comerciale. IATA publică de două ori pe an o listă a codurilor în uz, disponibilă pe site-ul său oficial.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: