„Cât costă viața unui copil?”: Tatăl copilului care a căzut de la etaj la Edineț cere ajutor pentru transferul într-un spital din capitală
Full Article 3 minutes read

„Cât costă viața unui copil?”: Tatăl copilului care a căzut de la etaj la Edineț cere ajutor pentru transferul într-un spital din capitală

Băiatul de șapte ani care a căzut pe 28 iunie de la etaj, în localitatea Cupcini din raionul Edineț, se află în comă, cu multiple traume interne. Rudele copilului susțin că, din cauza lipsei utilajului necesar, spitalul din orașul Edineț nu-i poate acorda asistența medicala necesară. „Vă rog, ajutați-mă”, este apelul disperat al tatălui băiatului, adresat autorităților. Acesta cere ca copilul său să fie transferat pentru îngrijiri medicale, cu ajutorul serviciului SMURD, la un spital din Chișinău. Apelului i s-a alăturat și avocatul Eduard Rudenco. Într-o postare pe Facebook, Rudenco cheamă Ministerul Sănătății și cel al Afacerilor Interne să se implice.

„Cât costă viața unui băiețel în Republica Moldova?! Mă adresez către persoane responsabile din Ministerul Sănătății. De ieri, în spitalul or. Edineț este internat în stare grava un băiețel, Ixari Artimon. Băiatul a căzut de la etajul patru al unui bloc și acum se afla în comă, cu multiple traume interne. Spitalul din or. Edineț nu-i poate acorda asistență medicală efectivă, din cauza lipsei utilajului necesar. Deci, viața băiețelului se află în pericol real și dacă va rămânea în spitalul or. Edineț, șansele de supraviețuire sunt minime. (…) Copilul nu poate fi transportat pe cale terestră în Chișinău, din cauza stării critice și traumelor suferite în urma căderii. Are o singură șansă – să fie transportat cu ajutorul serviciului SMURD. Tatăl băiatului este disperat. A sunat unde a putut, a vorbit cu medicii din spitalul or. Edineț și nimeni nu-i poate oferi un răspuns clar în ce condiții și când poate fi solicitata intervenția SMURD… Viața băiatul depinde, direct, de cât de rapid va fi transferat într-un spital din or. Chişinău, căci doar aici poate fi acordat un ajutor medical efectiv, care al poate salva”, a scris avocatul Eduard Rudenco.

Într-un comentariu la postare, tatăl copilului vine cu apel direct: Oameni buni stau pe prag de aseară și tot îmi spun că acul trebuie să vină de la Chisinău. E ora 13:10 deja și tot nu mai vine nimeni. Ajutați-mă să vadă și aceia de la putere ce se întânplă în Moldova. Vă rog, ajutați-mă să ajung la cei de sus”.

NM a contactat pentru informații reprezentanții Ministerului Sănătății. Purtătoarea de cuvânt a instituției, Elena Mudrii, a declarat că va reveni cu detalii în scurtă vreme. Până la publicarea știrii, însă, nu am primit un răspuns la solicitarea expediată. Contactați, reprezentanții spitalului raional din Edineț nu au răspuns aelurile noastre.

Amintim că un copil, în vârstă de 7 ani, a căzut de la etajul 4 al unui bloc de locuit din orașul Cupcini, raionul Edineț. Cazul a avut loc în seara zilei de 28 iunie. Pe cazu a fost inițiată o anchetă.

UPDATE (30 iunie) Copilul a fost transferat la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău. Informația a fost confirmată pentru NM de către purtătorul de cuvânt al spitalului, Maxim Cazacu. Starea băiețelului este gravă, dar stabilă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: