Cât l-a costat pe Veaceslav Platon libertatea? „Plahotniuc mi-a cerut $100 milioane”
Full Article 5 minutes read

Cât l-a costat pe Veaceslav Platon libertatea? „Plahotniuc mi-a cerut $100 milioane”

Fugarul Veaceslav Platon susține că ex-președinte al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc, i-a cerut 100 milioane de dolari pentru a-l scăpa de închisoare. Totodată, fostul lider PDM i-ar fi privatizat fără acordul lui toate afacerile din Republica Moldova. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu oferit de de către omul de afaceri pentru jurnalista Natalia Morari. 

Întrebat cum și-a pierdut toți banii și care a fost cea mai mare greșeală comisă în afacerea sa, Veaceslav Platon spune că nu a apreciat corect relația dintre fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc și ex-președintelui ucrainean, Petro Poroșenko.

„În relația dintre Poroșenko și Plahotniuc am greșit. Această relație era mult mai puternică decât am presupus eu. Totodată, au existat circumstanțe care nu a fost posibil să le prezic. Plahotniuc a avut noroc. El a fost foarte norocos”, a declarat Platon într-un interviu realizat de Natalia Morari.

Totodată, omul de afacericonsideră că arestul lui Filat a fost o greșeală enormă a lui Vladimir Plahotniuc, deoarece acesta mereu îi spăla imaginea.

Mai mult, Platon afirmă că a început negocierile cu Plahotniuc după ce a fost încarcerat și extrădat din Ucraina.

„-Aproximativ peste o lună de când am fost adus în Moldova, au apărut niște oameni, mi-au dat un telefon.

– Atunci te aflai în celulă, în Penitenciarul numărul 13?

– Da. M-au dus într-o sală de sport, acolo mi-au dat un telefon și am vorbit. Am discutat despre care sunt condițiile pentru ca să fiu eliberat. Exista un intermediar între mine și Plahotniuc.

– Poți să-i spui numele?

– Nu, desigur. Și, atunci i-am spus propunerea mea lui Plahotniuc. Uite, există băncile, există companiile de asigurare, am discutat asta cu partenerii mei și noi ți le oferim și tu mă eliberezi”.

De asemenea, Platon menționează că fostul președinte al PDM nu putea să admită ca cineva să fie mai bogat decât el

„Plahotniuc a reacționat în felul care îl caracterizează, la propunerea mea. El mi-a spus așa: Băncile și companiile de asigurare?!Asta îmi propuneți? Ele deja sunt ale mele. Uitați. Tot ce este în Moldova este al meu. Asta deja îmi aparține. Și mi-a anunțat că trebuie să-i mai achit adăugător suma de 100 de milioane de dolari. M-am gândit că voi sta acolo vreo jumătate de an, un an, cel mult”, a relatat Platon.

Veaceslav Platon a mai spus că nu era conștient cum i-a fost fabricat dosarul.

***

Pe 8 septembrie 2021, Natalia Morari a anunțat că ia o pauză de emisie și că iese temporar din Consiliul de Adminstrație al televiziunii TV8. Motivul invocat este faptul că aceasta ar fi șantajată de către angajați ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS) pentru că a avut o relație cu omul de afaceri Veaceslav Platon, care este și tatăl copilului său. Ulterior,  SIS a anunțat într-un comunicat de presă că va ancheta cazul și i-a recomandat jurnalistei să depună o plângere și la Procuratura Generală.

***

Cauza penală a lui Veaceslav Platon fost pornită de către Procuratura Anticorupție conform unei bănuieli rezonabile de săvârșire a infracțiunilor de spălarea banilor, abuz de serviciu și confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ștampilelor sau sigiliilor false.

Potrivit circumstanțelor cazului investigat, procurorii anticorupție au constatat că, în perioada anilor 2010-2014, Veaceslav Platon, a constituit și condus o organizație criminală, formată din mai multe grupuri criminale organizate distincte, care acționau pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei, Federației Ruse, dar și a altor state.

Potrivit PA, organizația a instituit o schemă transnațională de spălare a banilor realizată prin intermediul unei instituții financiare din Republica Moldova, controlată de către conducătorul organizației criminale, precum și prin intermediul unor instituții bancare din Federația Rusă, Republica Letonia, controlate și gestionate direct, cât și indirect, de către membrii grupului criminal organizat, inclusiv cetățeni ai Federației Ruse și o instituție financiară din Republica Letonia.

Sub pretextul executării multiplelor ordonanțe judecătorești ilegale și încheieri ale executorilor judecătorești, a fost realizat transferul și convertirea mijloacelor financiare de proveniență dubioasă provenite din Federația Rusă, în sumă totală de 22 013 152 654,62 USD (dolari SUA), contrar legislației naționale a Republicii Moldova, cât și a Federației Ruse.

Menționăm că, în prezent, nu se cunoaște locul aflării lui Veaceslav Platon. Acesta a părăsit Republica Moldova, iar ultima oară a fost văzut la Londra.

Pe 19 ianuarie 2022, Procuratura Anticorupție declara că în decembrie 2021 a solicitat repetat Biroului Interpol anunțarea în căutare internațională a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. PA menționa, la acel moment, nu este informată despre rezultatul examinării cererii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: