kommersantinfo.com

Cât ne-a costat auditul datoriei Moldovagaz față de Gazprom? Parlicov: compania de audit a înaintat o factură suplimentară

Pentru auditul datoriei Moldovagaz față de Gazprom, Republica Moldova a achitat 850 mii de euro, însă pentru lucrul suplimentar efectuat de compania de audit cheltuielile Chișinăului se ridică la 1,1 milioane de euro. Precizările au fost făcute pe 6 septembrie de ministrul Energiei Victor Parlicov. 

„Acest audit ne-a costat până acum 850 mii de euro, dacă nu greșeșesc. Dar mai căutăm soluții, pentru că compania de audit a făcut lucru suplimentar. (…) Vom căuta soluții pentru a mai achita, să vedem cum rezolvăm problema, pentru că ei au înaintat și o factură suplimentară. (…) În total era 1 150 000 euro”, a comunicat Parlicov.

„Eu consider că pentru volumul de lucru care s-a făcut, este o sumă foarte-foarte… Când plătești un milion de euro și ai o bază juridică solidă de a reduce datoria cu vreo 700 de mln…”, a adăugat ministrul.

Pe 6 septembrie, Parlicov a anunțat că auditul a arătat că cea mai mare parte a datoriei Moldovagaz față de Gazprom nu este confirmată prin documente. Potrivit lui Parlicov, recunoașterea a 709 mln de dolari înseamnă că fiecare gospodărie este datoare cu 1000 de dolari.

Gazprom pretinde datorii de 800 milioane de dolari, iar Chișinăul propune concernului rus 8,6 milioane de dolari. Potrivit ministrului Energiei Victor Parlicov, autoritățile moldovenești admit că rezultatele auditului nu vor fi aprobate de consiliul de observatori ai Moldovagaz.

***

Pe 15 august 2023, ministrul Energiei Victor Parlicov anunța că auditul datoriei Moldovagaz față de Gazprom a fost finalizat. Președinta Republicii Moldova Maia Sandu contestă pretinsa datorie a Republicii Moldova față de concernul rus Gazprom, care s-ar ridica la circa 800 milioane dolari. Șefa statului a declarat zilele trecute că se bazează în declarațiile sale pe rezultatul prezentat de auditorii externi, contractați de Moldova pentru a elucida datoria istorică pretinsă de Moscova, pe care țara noastră ar fi acumulat-o pentru livrările de gaze naturale.

Reamintim că, în cadrul negocierilor dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” s-a constatat că „Moldovagaz” a acumulat o datorie istorică – peste 700 milioane de dolari. „Gazprom” i-a cerut Chișinăului să recunoască această datorie ca fiind a Moldovei și s-o ramburseze în regim de urgență. Autoritățile moldovenești au declarat că vor recunoaște datoria doar dacă va fi confirmată de un audit independent.

Guvernul a decis ca Agenția Proprietăți Publice să realizeze un audit asupra datoriei S.A. Moldovagaz față de concernul rus Gazprom și Factoring Finance pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului. În august 2022, Agenția Proprietății Publice a semnat contractul de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom și Factoring-Finance. Este vorba despre două companii străine: una din Marea Britanie și alta din Norvegia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Grosu, deranjat de întrebarea unei jurnaliste, a numit-o „simpatizantă” a lui Tkaciuk. Apoi și-a cerut scuze (VIDEO)

Igor Grosu, președintele Parlamentului și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), i-a spus jurnalistei TV8 Natalia Ghețu că ar fi „simpatizantă” a ex-deputatul comunist Mark Tkaciuk. S-a întâmplat în timpul unor declarații de presă din 19 iunie, după ce jurnalista i-a cerut un comentariu în legătură cu o afirmația a lui Tkaciuk despre Maria Acbaș, care în trecut s-a regăsit pe listele partidului condus de politician la alegerile parlamentare din 2021, iar în această toamnă va candida din partea PAS. Ulterior, Grosu a prezentat scuze publice jurnalistei, menționând că incidentul „nu îl reprezintă” și că l-ar regreta.

Natalia Ghețu a publicat o secvență video din timpul unor declarații făcute de Igor Grosu pentru presă, la care a participat și ea. Potrivit imaginilor, aceasta a solicitat liderului PAS un comentariu în legătură cu antreprenoarea Maria Acbaș, despre care recent s-a anunțat că va candida la alegerile parlamentare din toamnă pe listele PAS, deși la scrutinul din 2021 a concurat din partea Partidului „Congresul Civic”, condus de ex-deputatul comunist Mark Tkaciuk. Mai exact, jurnalista i-a cerut să comenteze afirmația lui Tkaciuk în care a menționat că Acbaș „va reveni la valorile „Congresului civic””, după ce s-a aflat că va candida la parlamentare din partea PAS.

Vădit iritat, Igor Grosu i-a spus jurnalistei „Dacă dvs sunteți o simpatizantă a acestei conserve rusești rămâne să continuați să-i face apologie”.

Natalia Ghețu i-a atras atenția să nu facă astfel remarci în raport cu jurnaliștii care-i pun întrebări. Politicianul însă a ignorat-o și a preluat întrebări din partea altor reprezentanți ai presei.

Ulterior, Igor Grosu a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care i-a cerut scuze Nataliei Ghețu pentru ieșirea sa.

Îmi cer scuze pentru ieșirea de azi la întrebarea jurnalistei Natalia Ghețu, înainte de ședința Parlamentului. Eu am respectat, respect și apreciez munca jurnaliștilor corecți, tocmai de aceea îmi cer scuze. Incidentul de azi nu mă reprezintă și îmi pare rău”, a spus liderul PAS.

Amintim că, pe 16 iunie, într-o conferință de presă, Igor Grosu a anunțat că pe listele PAS pentru alegerile parlamentare din toamnă se vor regăsi maestrul Nicolae Botgros, fostul ministru al Muncii, Marcel Spătari, jurnalistul Constantin Cheianu și antreprenoarea Maria Acbaș. Acesta a îndemnat și alte personalități să se alăture formațiunii sale.

Vestea că Acbaș va candida din partea PAS a provocat un val de reacții negative, întrucât aceasta a fost în trecut membră a „Congresului Civic” – formațiune cu viziuni pro-ruse, iar în 2021 a concurat la parlamentare din partea acestui partid. Cu o declarație la subiect a venit și liderul „Congresului Civic”, Mark Tkaciuk.

Nimeni nu se îndoiește că, în orice moment critic sau de criză pentru PAS, ea, în calitate de deputat al Parlamentului, va alege fără îndoială partea dreaptă a istoriei și va reveni la originile statutare ale Congresului Civic”, a spus el.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: