Câte dosare pe spionaj sunt în Moldova? Legea cu privire la separatism, dezbătută intens la Parlament
Full Article 3 minutes read

Câte dosare pe spionaj sunt în Moldova? Legea cu privire la separatism, dezbătută intens la Parlament

Pe platforma Comisiei juridice, numiri și imunități au fost organizate, pe 26 ianuarie, consultări publice cu privire la modificările Codului Penal care se referă la infracțiunile de spionaj, trădare de patrie și separatism. În cadrul dezbaterilor, reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate au declarat că la moment nu există dosare penale pe spionaj în țara noastră. 

La consultări au participat reprezentanții Ministerului Justiției, ai Procuraturii Generale, ai Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, ai Serviciului de Informații și Securitate, ai Inspectoratului General de Poliție, ai Avocatului Poporului și ai Centrului de Resurse Juridice din Moldova.

Autorii proiectului de lege propun modificarea Codului penal pentru combaterea riscurilor și amenințărilor generate de acțiunile informativ subversive ale serviciilor speciale străine în raport cu Republica Moldova.

Potrivit lor, necesitatea stabilirii și aplicării unui sistem de măsuri juridice și penale pentru manifestările care atentează la integritatea, suveranitatea și securitatea statului reiese din specificul situației actuale, în contextul asigurării naționale.

„Inițiativa legislativă abordează anumite provocări cu care se confruntă Republica Moldova de mai mulți ani și care nu erau în niciun mod reglementate în legislația noastră”, a menționat președinta Comisiei juridice, numiri și imunități Olesea Stamate.

Documentul prevede completarea Codului penal cu noțiuni care incriminează faptele conexe infracțiunilor de spionaj și de trădare de patrie. Astfel, va fi sancționată penal inițierea, organizarea sau constituirea pe teritoriul țării noastre a structurilor informative ilegale.

Radu Frija, reprezentantul SIS, a declarat în cadrul consultărilor că „la momentul actual nu avem nici un dosar penal pe spionaj”.

„Propunerile noastre au rezultat anume din situația practică. Pe parcursul a 30 de ani este foarte dificil de a prinde spionul sau trădătorul în momentul când desfășoară acțiunea. Trădarea de patrie este anume inițierea acțiunilor nemijlocit. Spionajul este culegerea informațiilor secrete sau desfășurarea acțiunilor. Totodată, serviciile speciale au capacitatea de a urmări spionii și trădătorii în condițiile în care ei inițiază sau intră în contact, dar nu la realizarea acțiunilor propriu-zise”, a menționat Frija.

„E mult mai ușor să descoperi că a venit o persoană cu intenții și a început a intra în contact cu cetățenii noștri și cetățenii noștri răspund la contactul respectiv, decât să-i prinzi apoi când de acum au cules informațiile secrete, le-au transmis și toate acțiunile date. E mai ușor de a fi prevenită fapta”, a adăugat Frija.

Totodată, potrivit proiectului, vor fi trase la răspundere penală persoanele care vor instiga alte persoane să comită acțiuni care dăunează suveranității, independenței, inviolabilității teritoriale, securității statului sau capacității de apărare a Republicii Moldova.

Codul penal va mai fi completat cu o nouă componentă de infracțiune și anume acțiunile săvârșite cu scopul de a separa o parte din teritoriul Republicii Moldova, precum și distribuirea informațiilor care incită la astfel de acțiuni.

La sfârșitul acestui an, proiectul de lege a fost votat în prima lectură. Documentul va fi propus spre adoptare în plenul Parlamentului.

***

În decembrie 2022, Tiraspolul a solicitat explicații din partea Chișinăului cu privire la proiectul de lege care prevede pedepse penale pentru separatism. Un demers în acest sens a fost expediat de către Vitalii Ignativ, așa-numitul „ministru de externe” din stânga Nistrului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: