Câți cetățeni moldoveni s-au vaccinat în România? (Spoiler: numărul exact nu l-am aflat, însă putem face anumite concluzii)
Full Article 3 minutes read

Câți cetățeni moldoveni s-au vaccinat în România? (Spoiler: numărul exact nu l-am aflat, însă putem face anumite concluzii)

O parte dintre cetățenii Republicii Moldova, care dețin și cetățenia altor state, s-au vaccinat contra coronavirusului în alte țări, de exemplu, în România sau Rusia. Numărul acestora nu este, însă, clar. Serviciul de presă al Poliției de Frontieră a declarat pentru NM că, de la începutul anului 2021 până pe 7 mai, în Republica Moldova au intrat 15 741 de persoane cu certificate de vaccinare contra coronavirusului. Datele ne permit să estimăm amploarea imunizărilor în afara țării. 

Reprezentanții Poliției de Frontieră au subliniat că în datele statistice oferite sunt incluși atât cetățenii Moldovei, cât și străinii. În afară de asta, nu s-a făcut o selecție dintre certificatele de vaccinare emise în Moldova și cele eliberate de alte state. În raport au mai fost incluși și cei care au intrat în Moldova cu certificate acordate după administrarea primei doze de vaccin anti-Covid.

Vaccinarea COVID-19 în România a început la 27 decembrie 2020. S-a anunțat că procesul va fi împărțit în trei faze. Personalul medical a fost vaccinat mai întâi, urmat de populația cu risc sporit și, în cele din urmă, din 15 martie, a devenit disponibilă pentru restul populației. La fel, unii cetățeni ai Moldovei stabiliți în Rusia s-au vaccinat cu Sputnik V. De la mijlocul lui martie, pentru a nu fi plasați în carantină pentru două săptămâni odată cu intrarea în țară, cetățenii Moldovei trebuie să prezinte sau un rezultat PCR negativ la coronavirus, sau un certificat de vaccinare.

Potrivit datelor Ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, din 2 martie până pe 28 mai, în Moldova, s-au vaccinat aproape 377 mii de persoane. Dintre acestea – peste 60,5 mii au fost imunizate cu ambele doze de vaccin.

Într-un interviu oferit în exclusivitate pentru NM, europarlamentarul român Siegfried Mureșan a declarat că autoritățile române nu dețin date cu privire la numărul cetățenilor români din Republica Moldova care s-au vaccinat în România.

„Nu avem, în momentul de față, date în România – câți dintre cetățenii români vaccinați vin din R. Moldova, fiindcă tratăm toți cetățenii români egal. Cetățenii români, locuitori ai R. Moldova sunt oricând bineveniți de partea cealaltă a Prutului să se vaccineze. Dar vestea bună este că nu trebuie să mai facă efort, deja este suficient vaccin aici”, a declarat parlamentarul european.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: