Serviciul Vamal al Republicii Moldova

Câți cetățeni moldoveni s-au vaccinat în România? (Spoiler: numărul exact nu l-am aflat, însă putem face anumite concluzii)

O parte dintre cetățenii Republicii Moldova, care dețin și cetățenia altor state, s-au vaccinat contra coronavirusului în alte țări, de exemplu, în România sau Rusia. Numărul acestora nu este, însă, clar. Serviciul de presă al Poliției de Frontieră a declarat pentru NM că, de la începutul anului 2021 până pe 7 mai, în Republica Moldova au intrat 15 741 de persoane cu certificate de vaccinare contra coronavirusului. Datele ne permit să estimăm amploarea imunizărilor în afara țării. 

Reprezentanții Poliției de Frontieră au subliniat că în datele statistice oferite sunt incluși atât cetățenii Moldovei, cât și străinii. În afară de asta, nu s-a făcut o selecție dintre certificatele de vaccinare emise în Moldova și cele eliberate de alte state. În raport au mai fost incluși și cei care au intrat în Moldova cu certificate acordate după administrarea primei doze de vaccin anti-Covid.

Vaccinarea COVID-19 în România a început la 27 decembrie 2020. S-a anunțat că procesul va fi împărțit în trei faze. Personalul medical a fost vaccinat mai întâi, urmat de populația cu risc sporit și, în cele din urmă, din 15 martie, a devenit disponibilă pentru restul populației. La fel, unii cetățeni ai Moldovei stabiliți în Rusia s-au vaccinat cu Sputnik V. De la mijlocul lui martie, pentru a nu fi plasați în carantină pentru două săptămâni odată cu intrarea în țară, cetățenii Moldovei trebuie să prezinte sau un rezultat PCR negativ la coronavirus, sau un certificat de vaccinare.

Potrivit datelor Ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, din 2 martie până pe 28 mai, în Moldova, s-au vaccinat aproape 377 mii de persoane. Dintre acestea – peste 60,5 mii au fost imunizate cu ambele doze de vaccin.

Într-un interviu oferit în exclusivitate pentru NM, europarlamentarul român Siegfried Mureșan a declarat că autoritățile române nu dețin date cu privire la numărul cetățenilor români din Republica Moldova care s-au vaccinat în România.

„Nu avem, în momentul de față, date în România – câți dintre cetățenii români vaccinați vin din R. Moldova, fiindcă tratăm toți cetățenii români egal. Cetățenii români, locuitori ai R. Moldova sunt oricând bineveniți de partea cealaltă a Prutului să se vaccineze. Dar vestea bună este că nu trebuie să mai facă efort, deja este suficient vaccin aici”, a declarat parlamentarul european.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

nordinfo.md/foto simbol

Investiție de peste €500.000 în construcția unui depozit modern pentru semințe la Bălți

La Bălți se construiește un depozit modern pentru păstrarea semințelor, cu o investiție ce depășește jumătate de milion de euro. Noua hală, cu o suprafață de 1200 m², va permite stocarea semințelor în toate fazele de prelucrare. Lucrările sunt programate să se finalizeze la începutul toamnei 2025. Informațiile au fost comunicate pe 11 iulie de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Ministerul a anunțat că depozitul este construit la Centrul Național de Cercetare și Producere a Semințelor, filiala Bălți. Investiția în construcție se ridică la 514 mii de euro și este realizată prin proiectul „Livada Moldovei”, gestionat de minister. „Livada Moldovei” este o linie de creditare oferită de Banca Europeană de Investiții Guvernului Republicii Moldova.

„Noua hală, cu o suprafață de 1200 m², va permite stocarea semințelor în toate fazele de prelucrare și va fi dotată cu un cântar rutier instalat pe structură de beton armat, pentru o gestionare logistică eficientă. Proiectul a fost lansat ca răspuns la uzura avansată a infrastructurii existente, care nu mai asigură condiții corespunzătoare de umiditate, protecție fitosanitară și manipulare mecanizată”, au comunicat reprezentanții ministerului, adăugând că lucrările urmează să fie finalizate la începutul toamnei 2025.

Ministerul a declarat că „infrastructura modernizată va contribui la sporirea capacității naționale de producere și păstrare a semințelor certificate, adaptate condițiilor pedoclimatice locale”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: